Lukijalta

Lukijalta

Akkuna kiinni, Akkuna auki

Vuosi sitten kirjoitin tälle palstalle ostikolla Hyvinvointiyhtymän suruliputus. Tuossa kirjoituksessa kerroin muun muassa PHKS:n akuuttigeriatrista hoitoa tarjoavan Akkuna-osaston sulkemisesta tammikuussa 2017, vain vajaan vuoden toiminnan jälkeen. Kalliilla rahalla rakennettu osasto suljettiin ja moni vanhus jäi vaille kuntouttavaa osastohoitoa, joka luultiin olevan korvattavissa kotihoidolla. Samalla katkaistiin työsuhde monelta määräaikaisella sopimuksella työskentelevältä hoitajalta.

Kuinka ollakaan tämä samainen Akkuna avaa ovensa nyt uudelleen. Vielä en tiedä onko nimi sama, mutta toimintasuunnitelma on. ”Laajennamme tammikuussa 2018 keskussairaalan ensihoito- ja päivystyskeskuksen yhteydessä toimivaa päivystysosastoa 12 potilaspaikalla vastaamaan akuuttigeriatrian tarpeisiin.” Näin kertoo geronomia etsivä työpaikkailomoitus.

Uutinenhan on oikein hyvä, etenkin potilaita ajatellen, mutta miten ihmeessä tällaista soutamista ja huopaamista hyvinvointiyhtymän taholta pääsee tapahtumaan. Tuolloin oli Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajana Francis McCarron, jonka johdolla kuritettiin ensihoito- ja päivystyskeskusta oikein kovalla kädellä. Aivan tavallisella maalaisjärjelläkin tajusi kuinka suuri virhe esimerkiksi Akkunan sulkeminen oli. Eikö kukaan hallituksen jäsenistä osannut kertoa puheenjohtalle millainen moka on syntymässä? Miksi päätösten teossa ei kuunneltu henkilökuntaa, joka on asiantuntija asiassa, toisin kuin nuijaa koputtava puheenjohtaja?

Keskustelussani nykyisen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajan Ville Skinnarin kanssa tuli selkeästi esille se, että Akkunan sulkeminen oli väärä päätös, joka korjataan. Skinnarin mukaan nyt edetään niin, että asiakas on keskiössä ei organisaatio.

Akkunan sulkeminen oli väärä päätös, joka korjataan.

Tämä kuulostaa hyvältä, toivottavasti näin myös tapahtuu.

Anneli Enqvist

Suosittelemme