Lukijalta

Lukijalta

Virkamiesten pyöröovi heilahtaa

Viime viikkoina on lehdistä saanut lukea että Lahden kaupungin ja Hyvinvointiyhtymän johtavat virkamiehet varoittelevat suorastaan painostavat valtuutettuja tekemästä vanhusten ja terveydenhoitoon lisäsatsauksia tai korjaamasta edes ilmiselviä puutteita. Perusteluna kustannusten karkaaminen.

Lahdessa ja oikeastaan koko Suomessa onkin tehty parina viimevuosikymmenenä ”kustannustehokasta terveydenhoitoa”. Onkin suorastaan käsittämätöntä ettei yksikään taho, ei edes THL ole tehnyt yhteenvetoa miten sairauden ja terveydenhuolto on toteutettu ja mikä siitä on tehnyt niin kallista kuin väitetään.

Tiivistettynä. Kaikki karkasi käsistä kun Ahon hallitus 90-luvun alussa päätti leikata uusien lääkäreiden koulutuspaikkoja. Se heijastui muutaman vuoden päästä niin että kunnat saadakseen lääkärit omiin terveyskeskuksiin joutuivat kilpailemaan palkoilla ja lisäeduilla. Tämän tuhannen taalan paikan hoksasi sitten muutamat lääkäritaustaiset henkilöt jotka perustivat firmoja jotka sitten ryhtyivät välittämään lääkäreitä kuntiin - hyvää korvausta vastaan tietysti.

Etenkin nuoremmat lääkärit suosivat näitä firmoja mieluummin kuin ”raskaampana” kokemaansa virkasuhdetta kuntaan. No sitten oltiin tilanteessa että kunnat joutuivat kilpailemaan sitten näistä firmojen lääkäreistä. Huomatkaa että tässä vaiheessa on siirtynyt paljon julkista rahaa yksityisiin taskuihin. Vauhti sen kuin kiihtyi. Nämä ns. lääkärifirmat myytiin sijoittajille hyvällä voitolla. Niistähän sitten kasvoi isoja terveydenhoitoyrityksiä jotka haalivat palvelukseensa nyt lääkäreiden lisäksi hoitohenkilökuntaa. Kuntien oli nostettava kädet pystyyn ja kilpailutettava kokonaiset terveyskeskukset näiden firmojen välillä. Oliko muka kuntavetoisessa terveyden/sairaudenhoidossa niin paljon ilmaa että nyt nämä menestyneet yritykset ovat käsittämättömän rikkaita ja omistus on siirtynyt ulkomaille verosuunnitteluineen.

Nyt näihin peijaisiin on tulossa myös vakuutusyhtiöt jopa Posti.

Tämän rinnalla on ollut vielä toinen kanava mihin julkista rahaa on siirtynyt. Myös nämä ”perinteiset lääkäriasemat” ovat viime vuosikymmenet saaneet julkista rahaa, valtiolta Kela-korvauksina. Niinhän siinä kävi että myös nämä lääkäriasemat ovat paisuneet ja omistus siirtynyt ulkomaille. Nyt nämä kaksi tapaa tehdä terveyden/sairaudenhoitoalan bisnestä ovatkin fuusioituneet vielä isoimmiksi ja nyt kilpaa ostavat pieniä alan toimijoita jotta olisivat valmiita korjaamaan sen jättipottien jättipotin kun valtakunnallinen Sote tulee.

Nyt näihin peijaisiin - vaikka karhua ei ole edes kaadettu - on tulossa myös vakuutusyhtiöt jopa Posti.

Monet pitävät ihmeenä että Kepu taipui tähän erikoissairaanhoidon yksityistämiseen näiden asiakasseteleiden avulla. Harvemmat ovat hoksanneet että Kepu on perinteinen ”osuuspankkipuolue”. Tällä pankilla ja Pohjola-vakuutusyhtiöllä on monta kirurgisia toimenpiteitä tekevää sairaalaa Suomessa. Nyt asiantuntijat ovat huolissaan keskussairaaloiden tulevaisuudesta kun tulemme näkemään sen kilpailun lääkäreistä keskussairaaloiden ja yksityisten sairaaloiden välillä. Johan näimme mitä palkkakilpailu teki kuntien taloudelle. Ei ne maakuntien rahatkaan tule riittämään. Kätevää on, että onhan meillä sitten se Yhdysvaltojen malli eli yksityiset terveys/sairausvakuutukset. Kätevää kirurgiaa harjoittaville vakuutusyhtiöille. Asiakas maksaa.

Pyöröovi heilahtaa.. Ei sentään kellohame, kun kyseessä on useimmiten kaksilahkeiset. Pyöröovella tarkoitetaan yleensä kun valtion tai kuntien virkamiehet kulkevat pyöröovesta virkamiehenä vastuualaansa piiriin kuuluvaan yksityiseen firmaan. Koska se on pyöröovi niin kannattaahan sitä käyttää toisinkin päin. Korkeat ne on palkat johtavilla virkamiehilläkin ja ainahan voi sitten taas... Kyllä minä laskisin pyöröoveksi myös sitä, kun lobbarit ja virkamiehet keskustelevat jonkun firman ja kunnan välisistä yhteistyökuvioistaan ensin keskenään ja tuovat sen sitten ”tarjouksena josta ei voi kieltäytyä” kunnan luottamusmiesten päätettäväksi. Niin, julkisilla rahoilla.

Kari Korhonen

Suosittelemme