Lukijalta

Lukijalta

Maakuntauudistus ja kaupungin rahat

Lahden kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen oli keskiviikon lehdessä (UL 25.10.) oikeassa siinä, että maakuntauudistuksen valmistelu on käsittämätön prosessi. Uudistusta viedään suurin ponnistuksin ja kustannuksin eteenpäin, vaikka ei ole lakia tai edes varmuutta uudistuksen toteutumisesta.

Lakiluonnokset, jotka määrittävät kuntien rahoituksen uudistuksen toteutuessa, ovat kuitenkin olemassa. Viesti sekä ministereiltä että valmistelevilta virkamiehiltä on yksiselitteinen. Lait on tarkoitus saada tässä muodossa voimaan. Kaupungin on syytä varautua tähän.

Kaupungin rahoitusasemaan vuonna 2020 ja sen jälkeen vaikuttavat keskeisesti kahden uudistusta edeltäneen vuoden (vuodet 2018 ja 2019) sosiaali- ja terveysmenot. Mitä korkeammat ovat nämä menot, sitä vähemmän kaupungille jää rahaa käytettäväksi muuhun kuin sosiaali- ja terveyspalveluihin vuodesta 2020 alkaen. Lain mukaan kyseessä on pääosin pysyvä vaikutus kaupungin valtionosuuksiin.

Kaupungin talousarvioesitys on rakennettu tältä pohjalta. Yhdessä hyvinvointiyhtymän johdon kanssa on määritelty Lahden sosiaali- ja terveysmenoille realistinen palveluiden saatavuuden ja laadun turvaava taso, joka ei kuitenkaan leikkaa kaupungin tulevia valtionosuuksia enempää kuin on välttämätöntä.

Seppo Korhonen oli oikeassa siinä, että maakuntauudistuksen valmistelu on käsittämätön prosessi.

Syyttelyn sijaan on tärkeää pitää kiinni tästä yhteisymmärryksestä ja toteuttaa palvelut sovitun menotason puitteissa.

Jyrki Myllyvirta

Suosittelemme