Lukijalta

Lukijalta

Laskutehtävä kuntapoliitikoille

Kirjoittajan esittämä laskutehtävä liittyy tämän patsaan lähiympäristöön. Kuva: Maria Sandell

Rautatieaseman edustalla on aukio, jolla seisoo patsas, mies hevosen selässä. Hän on marsalkka Mannerheim. Aukion reunalla on sota-ajan muistomerkkejä, ja puita ja pensaita. Mielestäni ihan hyvän näköinen paikka.

Aukio on luottamushenkilöiden mielestä pahan näköinen, koska sen somistukseen tekninen lautakunta on päättänyt käyttää 300 000 euroa veronmaksajien rahoja. Rahaa jää sopivasti yli vanhusten kotihoidosta ja muusta sellaisesta. 300 000 on kuulemma pikku raha. Kyseessä on investointi, ja sellaisena aina hyvä juttu.

Koetetaan kumminkin hahmottaa ”pikku rahaa” laskutehtävän avulla.

Ajatellaan, että kaupunki ottaa pankista lainaa 300 000 euroa. Summa nostetaan 50 euron seteleinä ja tungetaan kasseihin. Sitten työntekijä menee vessaan ja alkaa pudottaa niitä 50 euron seteleitä vessan pyttyyn nopeudella yksi seteli joka kymmenes sekunti. Hän keskeyttää ahkeroinnin (työehtosopimusten vastaisesti) vain kerran päivässä, ja pitää tunnin lepo- ja ruokatauon.

Kuinka monta 8-tuntista työpäivää kestää, että hän saa 300 000 investoiduksi viemäriin?

Kuinka monta 8-tuntista työpäivää kestää, että hän saa 300 000 investoiduksi viemäriin? Laskelmassa ei oteta huomioon vessan vetämiseen tarvittavaa aikaa eikä viemärin mahdollista tukkeutumista, joka pysäyttää välillä työn.

Ehdotan, että Lahden valtuutetut tekevät tämän yksinkertaisen laskutehtävän ja lähettävät vastauksensa Uusi Lahti -lehdelle. Ne, jotka tarvitsevat peruskoululaisen apua tehtävän suorittamiseen, pidättäytyvät luottamustehtävissään taloudellisesta päätöksenteosta.

Tietenkin tehtävä on avoin kaikille kaupunkilaisille. Samalla heillekin havainnollistuu mikä on pikkuraha. Joku voi innostua jatkolaskelmiin: Kuinka monen keskivertopalkansaajan vuodessa maksamat kunnallisverot tarvitaan tämän investoinnin rahoittamiseen?

Jyrki Joensuu

Suosittelemme