Kannanottoja ja kolumneja
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Kevättodistuksessa kymppiä ja nelosta

Lahtelaisessa päätöksenteossakin on alkamaisillaan lomakausi, jolloin kaupungintalolla ei tapahdu juuri mitään mainitsemisen arvoista ennen elokuuta.

Tällä viikolla istuttiin jo kevätkauden viimeinen valtuuston kokous, jossa nähtiin aplodeja ja riemun sekaista naurua herättänyt tilanne. Valtuusto teki periaatepäätöksen kaupungin osallistumisesta Ranta-Kartanoon suunniteltuun vesiliikuntakeskukseen ja pysäköintihalliin, jotka toteutettaisiin alueelle suunnitellun hotellin yhteyteen. Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia päätös meni läpi ilman ainuttakaan puheenvuoroa yksimielisesti.

Hilpeyttä herättänyt tuokio kertoo siitä, että hanketta oli valmisteltu ja perusteltu hyvin päättäjille. Kympin arvoinen suoritus kaikilta asiaan osallistuneilta.

Uintikeskuksen ja hotellin toteutuminen ei kuitenkaan ratkennut vielä maanantaina. Ranta-Kartanon alueen uusi kaava on tulossa syyskaudella valtuuston käsittelyyn. Alueen historian tietäen kukaan ei ylläty, jos kaavasta valitetaan.

Historian perusteella voidaan myös arvioida, että valituksella ei käytännössä ole mahdollisuuksia menestyä. Mahdollisen valituksen myötä hankkeen aikataulu viivästyisi väistämättä, mikä on aina riski rahoituksen kannalta.

Se olisi Lahdelle takaisku, koska matkailua ja vapaa-ajan tarjontaa piristävä jättihanke olisi nyt esitetyllä mallilla toteutumassa suurelta osin yksityisellä rahalla.

Tilanteen herkkyys korostuu näinä aikoina, kun horisontissa näkyy merkkejä talouskasvun hiipumisesta ja yksikin Donald Trumpin harkitsematon tviitti saattaa heilauttaa maailman rahoitusmarkkinat raiteiltaan.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen onkin tiettävästi ottamassa jo etukäteen yhteyttä mahdollisiin kaavavalittajiin, ellei ole jo ottanut. Siinä on tapaaminen, jossa puheenlahjoistaan tunnetun ja palkitunkin kaupunginjohtajan kyvyt joutuvat todelliseen testiin.

Ranta-Kartano edustaa päätöksenteon mukavaa puolta, josta päättäjät ovat lähes poikkeuksetta innoissaan. Sen vastapainoksi he ovat saaneet viime aikoina myös murheellisempaa ajateltavaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän taloustilanne synkkenee synkkenemistään, mikä uhkaa upottaa myös kaupungin talouden pahasti pinnan alle tämän vuoden aikana. Lahtelaiset päättäjät tuntuvatkin puhuvan tilanteesta päivä päivältä suorasanaisemmin.

Jos Ranta-Kartanon valmistelusta voi antaa kympin arvosanaksi, hyvinvointiyhtymän alkutaipaleesta mikä tahansa nelosta isompi numero olisi liioittelua.

Yhtymä ilmoittikin viime viikolla käynnistävänsä yt-neuvottelut taloutensa sopeuttamiseksi. Yhtymän toimitusjohtajana elokuussa aloittavalla Marina Erholalla riittääkin tekemistä heti ensimmäisestä työpäivästään lähtien.

Samanaikaisesti taustalla valmistellaan myös yhtymän hallinnon muuttamista niin sanottuun yhtymäkokousmalliin, minkä toivotaan parantavan omistajakuntien mahdollisuuksia vaikuttaa yhtymän asioihin.

Vaikka hyvinvointiyhtymän tilanne ja Ranta-Kartanon hanke ovat täysin erilaisia asioita, jotain samaa niissä on kaupungin päättäjien vinkkelistä katsottuna. Kummassakaan tapauksessa tilanne ei ole täysin kaupungin omissa käsissä ja syyskaudelle jää vielä paljon jännitettävää.

Vaalikauden jälkimmäiselle kaksivuotiskaudelle lähtevä valtuusto tarvitsee kaiken mahdollisen kesätauon aikana kertyvän energian, jotta kevättodistuksen hyvät numerot pysyvät ennallaan ja heikompia suorituksia saadaan korotettua.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme