Kannanottoja ja kolumneja
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Hyvästä vielä parempi

Lahden maauimalan kausi aukesi eilen. Tänä kesänä montussa pääsee uimaan aiempaa pidempään. Nyt uimala on auki elokuun 18. päivään asti. Näin ollen uintiviikkoja tulee yhteensä 11.

Ero on huomattava verrattuna viime kesään, jolloin maauimala jouduttiin sulkemaan Cheekin konserttijärjestelyiden vuoksi jo elokuun alussa. Järjestely aiheutti ymmärrettävästi närää maauimalan käyttäjien keskuudessa, ei vähiten lämpimän kesän vuoksi.

Maauimalan tilanne ja tulevaisuus on ollut vuosien ajan kestopuheenaihe lahtelaisessa keskustelussa. Sille on hahmoteltu vaihtoehtoista paikkaa milloin Launeen pellolle, milloin mäkimontun rinteeseen.

Kumpikaan ideoista ei ole edennyt lähellekään toteutusta, ja hyvä niin. Hyppyrimäen alastulorinteen pohjalla oleva uima-allas on juuri  tuollaisenaan ainutlaatuinen paikka kansainvälisestikin. Me lahtelaiset vain olemme tottuneet pitämään sitä itsestäänselvyytenä.

Lahden pitäisikin tehdä nyt selvä pidemmän tähtäimen linjaus maauimalan  tulevaisuudesta. Nyt koko allasalue on ollut eräänlaisessa pysähtyneisyyden tilassa, koska pidemmän tähtäimen näkymistä ei ole ollut tietoa. On tehty välttämättömiä kunnostus- ja ylläpitotoimia, mutta ei juuri muuta.

Jos maauimalan kehittämiseen päätettäisiin panostaa, siitä pystyisi tekemään nykyistä monipuolisemman ja vetovoimaisemman kohteen parhaimmillaan hyvinkin kohtuullisilla panostuksilla. Esimerkiksi äskettäisessä valtuustokeskustelussa joku väläyttikin auringonottoterasseja rinnekatsomon tasanteille.

Toivottavasti tällaiset näkökulmat nousevat esille myös urheilukeskuksen pidemmän tähtäimen suunnitelmissa.

Mäkimontusta on toivottu myös Lahden uutta tapahtuma-areenaa viimeistään viime elokuun Cheek-konserteista lähtien. Ajatus on sinänsä hyvä, koska maastonmuotojen puolesta parempaa areenaa saa  tästä maasta hakemalla hakea.

Alueen selvityksissä onkin syytä löytää vaihtoehtoja, joiden avulla konserttien rakentamien olisi mahdollista sulkematta allasta viikkokausiksi. Mikäli ratkaisu tähän kysymykseen löytyy, montun kehittämisessä on aineksia vaikka mihin.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme