Kannanottoja ja kolumneja
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Vanha ongelma, entistä valtavammat luvut

Ei mitään uutta Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymästä. Näin lakonisesti voisi kommentoida tuoretta tietoa, jonka mukaan yhtymän tämän vuoden budjetti on ylittymässä.

Valitettavasti tässä tapauksessa uutta on ennustetun ylityksen suuruus: peräti 33 miljoonaa euroa, josta Lahden osuus olisi noin puolet. Jos aiemmin on puhuttu tikittävästä aikapommista, nyt viimeistään se on räjähtämässä käsiin.

Olivat luvut mitä tahansa, keskustelu kulkee helposti tuttuja latujaan. Sote-palveluiden ja keskussairaalan ystävät haluavat korostaa, että etenkin Lahti on vuosien ajan jättänyt huomioimatta väestörakenteensa ja alibudjetoinut sote-menonsa, mikä purkaantuu nyt hallitsemattomana kulujen kasvuna.

Monet lahtelaiset päättäjät puolestaan ovat sitä mieltä, että yhtymä on omaa elämäänsä elävä organisaatio, jolla ei ole riittävää kykyä ja halua toimintansa uudistamiseen ja tehostamiseen.

Kummallekin näkemykselle on perusteensa, joten tässäkin tapauksessa totuus  löytynee jostain sieltä välimaastosta.

Tarpeen tullen aiheen ympärillä nähdään melkoista poliittista teatteria. Tämä nähtiin äskettäin, kun Lahden demarit ilmoittivat esittävänsä Kari Lempistä yhtymän hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Lempinenhän toimi yhtymän alkuvaiheen varapuheenjohtajana, joka oli vauhdittamassa säästöohjelmaa yhdessä silloisen puheenjohtajan Francis McCarronin (kok.) kanssa.

Nimitystä koskevan tiedotteen mukaan Lempinen totesi olleensa hallituksessa ”oikeiston puristuksessa” ja arvosteli ”oikeistolaista kurituslinjaa.”

Parin vuoden takaisia käänteitä muistavat ihmiset eivät tienneet, itkeäkö vai nauraa lausuntoja lukiessa. Lempinen vaikuttaakin jääneen asiassa isompien ­voimien välikäteen.  Ulkopuolisten arvailtavaksi jää, onko lausunnon linjausten syntyosoite Lahden demareiden konttorilla Hämeenkadulla vai peräti puoluetoimistolla Helsingin Hakaniemessä.

Yhtymän talouspommi räjähti todenteolla käsiin Ville Skinnarin (sd.) puheenjohtajakaudella, mistä etenkin kokoomuslaiset nyt mielellään muistuttavat.

Skinnarin ja tehtävästään eronneen toimitusjohtaja Eetu Salusen kauden jäljiltä yhtymän uusilla johtajilla, Lempisellä ja toimitusjohtajaksi maanantaina todennäköisimmin valittavalla Marina Erholalla, onkin kieltämättä iso sotku selvitettävänään.

Yllätyksenä tilanne tuskin tulee kenellekään, sillä kaksikon linjaukset yltiöoptimistisine ”kasvurahoituksineen” herättivät jo viime vuoden puolella kulmien kuristelua kaupungintalolla.

Ongelma olisi yksinkertainen, jo se ratkeaisi henkilöitä vaihtamalla. Alueella on esimerkiksi erilaisia tulkintoja siitä, onko kuntayhtymä kokonaisuus vai onko se itsenäisten kuntien summa.

”Tämä on ihan ydinkysymyksiä”, korosti Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen äskettäin Kuntalehden jutussa (13.5.) ja toi samalla muutenkin selvästi näkemyksensä esille.

”Pitäisi käydä keskustelua, mutta ollaan kuurupiiloasetelmassa, ja kun ollaan paikallistason keskustelussa, ollaan nopeas­ti vastakkainasettelussa. Kuntayhtymä pitää kiinni omasta rahapussistaan ja on sitä mieltä, että kaikki on tarpeellista ja enemmän tarvitaan rahaa.”

Yhtymän hallintoon yritetään nyt saada selkeyttä muuttamalla perussopimusta. Näin ollen yhtymävaltuuston tilalle tulisi yhtymäkokous.

Muutos ei toisi senttiäkään lisää rahaa, mutta mitä tahansa selkeyttävää järjestelyä kannattaa yrittää. Nämä sanat saattaa vielä edestään löytää, mutta siitä huolimatta on pakko todeta: paljon huonomminkaan ei kai enää voi mennä. Tilanne on pakko ottaa haltuun, koska valtion tai tulevien maakuntien syliin ongelmaa ei ihan heti saada, kuten alkuperäinen ajatus oli.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme