Kannanottoja ja kolumneja
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Korruptiota lahtelaisittain

Maanantaina järjestetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa oli meidän toimittajien takana paikalla pariskunta, joka kertoi olevansa ensimmäistä kertaa elämässään seuraamassa valtuuston kokousta.

He joutuivatkin esittämään meille toimittajille ihmetteleviä kysymyksiä, kun lähes koko valtuusto pöllähti pois salista kuin varpusparvi juuri siinä vaiheessa kun kokous oli alkamassa.

Tilanne kieltämättä oli oman kokemuksenikin mukaan täysin poikkeuksellinen ja samaa mieltä oli myös kaupungin nykyinen viestintäjohtaja, joka on seurannut kokouksia erilaisissa työtehtävissä jo peräti 30 vuoden ajan.

Tilanteessa oli kyse siitä, että valtuustoryhmät vetäytyivät keskustelemaan kokouk­sen kynnyksellä tehdystä lisäysesityksestä, jonka valtuutettu Seppo Korhonen olisi halunnut mukaan kaupungin uusiin eettisiin ohjeisiin. Lyhyesti sanottuna asiassa oli kyse siitä, kuinka yksityiskohtaisesti korruptio määritellään. Asia ei lopulta johtanut mihinkään, koska valtuuston suuri enemmistö oli sitä mieltä, että asia on ilmaistu ohjeissa riittävän yksiselitteisesti ja kattavasti: ”Lahden kaupungilla on nollatoleranssi suhtautumisessa lahjontaan ja korruptioon niiden kaikissa muodoissa ja tasoissa”.

Tuota ennen nähtiin värikkäitä käänteitä. Alun varpusparvi-ilmiön jälkeen saliin jäivät vain Korhonen ja Kalle Aaltonen, joista jälkimmäinen tuli selvittämään meille lehtereillä istujille, mistä valtuutetut lähtivät keskustelemaan. Siinä samalla hän pääsi seikkaperäisesti kertomaan omia näkemyksiään lahtelaisesta korruptiosta.

Aaltonen myös muistutti eräästä vuosien takaisesta tilanteesta, jota olin itsekin todistamassa. Eräs entinen valtuutettu mainitsi silloin ohimennen epävirallisessa keskustelussa, että hänelle oli tarjottu rahaa, jos hän äänestäisi vuonna 2004 tehdyssä kehätiepäätöksessä Launeen linjauksen puolesta.

Koska asia palasi nyt mieleen, pirautin kyseiselle henkilölle ja pyysin muistelemaan asiaa. Hän vahvisti taannoisen toteamuksen ja totesi samalla, että kyse oli hyvin hienovaraisesti tehdystä vihjauksesta, jonka perusteella tarjouksen tekijä ei voi jäädä kiinni mistään. Valtuutetulle oli annettu ymmärtää, että lähestyvissä kunnallisvaaleissa voisi olla tarjolla tukea, jos äänestyspäätös on mieluinen. Summista ei ollut sen tarkemmin puhetta.

Entinen valtuutettu ei nimeä tarjouksen tekijää, mutta mainitsee tarjouksen tekijän edustaneen ”yleishyödyllistä edunvalvontatahoa”. Asia ei edennyt sen pidemmälle, koska kyseinen henkilö ilmoitti olevansa Launeen linjausta vastaan ja äänesti lopulta myös sen mukaisesti.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme