Kannanottoja ja kolumneja
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

99 sivua juridista tragikomediaa

Me toimittajat törmäämme säännöllisin väliajoin ihmettelyihin, joissa kysellään, miksi media vaikenee siitä tai tuosta asiasta. Todellisuus on paljon arkisempi ja tylsempi kuin lennokkaimpien salaliittoteorioiden perusteella voisi luulla. Tärkeitä ja mielenkiintoisia asioita on aina ilmassa valtavan paljon enemmän kuin mihin aika tai palstatila riittää.

Oma kalenterini on perinteisesti tukkoisimmillaan touko-kesäkuun vaihteessa, kun  toimituksemme tekee suurimman vuosittaisen julkaisumme, 64-sivuisen kesälehden.

Sitä viimeistellessä on ympäripyöreitä päiviä, jolloin kaupungin päätöksentekoa ja muita perinteisiä uutisseurannan kohteita pystyy vilkuilemaan korkeintaan sivusilmällä.

Onneksi asioihin ehtii tarvittaessa palata näin jälkikäteenkin. Tämän päivän yleisönosastollamme julkaistun Juhani Melasen kirjoituksen myötä innostuin vilkaisemaan toukokuun lopussa julkiseksi tullutta kaupungin tilaamaa oikeudellista selvitystä, joka koskee eduskunnan oikeusasiamiehen antamaa huomautusta Tiirismaan lukion rehtorin sananvapauden loukkaamisesta.

Lehtemmehän on jo itse asiaan ottanut kantaa tuoreeltaan pääkirjoituksessa otsikolla ”Tervetullut sananvapauden voitto” ja todennut rehtorille annetun varoituksen perusteiltaan hyvin kyseenalaiseksi (UL 6.3.2019).

Hyvä, että tuli kuitenkin vilkaistua vielä tuota kaupungin tilaamaa selontekoa. Kyseessä on erikoisin ja tragikoomisin paperi, johon on tullut vähään aikaan törmättyä paikallisessa byrokratiakoneistossa.

Olen tottunut siihen, että kaupungin päätöksenteossa pyörii valtavat määrät asiakirjoja, joihin on nakutettu lukijansa väsyttämiseksi käsittämättömät määrät täysin tyhjänpäiväistä täytetekstiä ja hallinnollista diipadaapaa. Tässä tapauksessa tuo on viety kuitenkin täysin uudelle tasolle, nextille levelille, kuten nuoriso sanoisi.

Tekstin laatijana toiminut oikeudellinen asiantuntija Pertti Eilavaara Lapin yliopistosta on tehnyt 99-sivuisen selostuksen, joka hämmentävyydessään hakee vertaistaan. Tekstiin on venytelty sellaiset määrät juridista ja hallinnollista pyörittelyä, että voisi luulla kirjoittajan pyrkivän tietoisesti lukijoiden eksyttämiseen, väsyttämiseen ja karkottamiseen.

Asiakirjan sekavien loppupäätelmien perusteella on hyvin vaikea sanoa, miksi koko teksti on alun alkaen edes tehty. Tilaajana toimineen kaupungin tausta-ajatuksena on ilmeisesti ollut hakea tukea näkemyksilleen ja kyseenalaistaa oikeusasiamiehen antama huomautus.

En ole ihan vakuuttunut, kuinka teksti onnistuu edes tässä sinänsä kyseenalaisessa tarkoituksessaan.

Oikeudellinen selvitys on alusta asti erikoista luettavaa. Heti ensimmäisen sivun yläreunassa on tiukka ukaasi: ”Laatijalla on tekijänoikeus analyysin tekstiin. Lahden kaupungilla on tilaajana sen käyttöoikeus kanteluasian käsittelyssä jatkossa. Tämä ei kata oikeutta painamalla tai muulla vastaavalla tavalla julkaista lausuntoa.”

Mikähän ihme tuonkin lausahduksen tarkoitus on? Tekstihän tuli joka tapauksessa julkiseksi asian edettyä kaupungin päätöksentekokoneistossa. Kuka tahansa aiheesta kiinnostunut voi vaikka saman tien mennä kaupungin nettisivuille ja tutkailla 27.5. istutun kaupunginhallituksen kokouksen liitetiedostojen joukosta löytyvää asiakirjaa.

Suosittelen erityisesti kaikille unettomuudesta kärsiville.

Lahden tilaamasta selvityksestä välittyvä outo ensivaikutelma asettuu mittasuhteisiinsa, kun vilkaisee Eilavaaran menneitä edesottamuksia Kittilän surullisenkuuluisissa kunnallispolitiikan kärhämissä.

Hän toimi kunnan oikeudellisena neuvonantajana paljon julkisuutta saaneessa tapahtumavyyhdissä, jonka yhteydessä kunnanjohtaja erotettiin ja iso osa paikallispoliitikoista löysi itsensä käräjiltä. Neuvontaan liittyvä yhteensä noin 16 000 euron laskutus oli oman sotkunsa aihe, koska asiakirjoja oli tilattu kunnan käyttöön ilman asianmukaista päätöstä.

Yleisradion uutisen mukaan Eilavaara vaatikin pari vuotta sitten, että ”Kittilän kunta palauttaa tai tuhoaa alkuperäisen laskun, kaikki laskua koskevat maksumuistutukset ja perintäkirjeet ja alkuperäiset liiteaineistot sekä kunnan hallussa olevan lausunnon ja kaikki kopiot siitä” (yle.fi 29.6.2017).

Kerrassaan päätöntä. Nähtäväksi jää, saadaanko tähän Lahdenkin tapaukseen vielä vastaava sivujuonne.

Eilavaara oli tehnyt Kittilälle neuvontaa ja analyysia tuntilaskutuksella 64 tunnin edestä tammikuussa 2015 päivätyn, julkisuudessakin esillä olleen laskun mukaan.

Myös Lahden kaupungin tilaamaa selvitystä lukiessa tulee väistämättä sellainen vaikutelma kuin kirjoittaja olisi yrittämällä yrittänyt naputella mahdollisimman paljon laskutettavaa. Tässä vaiheessa selvityksen hinta on vielä auki. Kaupunginlakimies Pekka Virkkunen arvioi asiasta kysyessäni maanantaina, että summa asettuu 5 000 – 10 000 euron luokkaan.

Naurattaisi, jos ei kyse olisi lahtelaisten veronmaksajien rahoista ja taustalla olevasta vakavasta sananvapauskysymyksestä.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme