Kannanottoja ja kolumneja
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Löytyvätkö nämä sanat ja aforismit viikonlopun juhlapuheista?

Tulevana viikonloppuna kuullaan jälleen mitä erilaisimpia juhlapuheita valmistuneille. Perinteisen kaavan mukaan ainakin virallisissa juhlapuheissa yritetään maalailla nuorille tulevaisuudenkuvaa ja kertoa, millaiseen maailmaan he ovat nyt astumassa jättäessään tutun ja turvallisen koulun taakseen.

Jo tässä vaiheessa on selvää, millaisista aineksista tämän vuoden juhlapuheiden tulevaisuuskatsaukset on rakennettu. Kuuntelijoiden bingorivi tulee nopeasti täyteen: digitalisaatio, työn murros, robotisaatio, tekoäly, pätkätyöt, ilmastonmuutos...

Kaikki sellaisia sanoja, joissa voi nähdä sekä uhkia että mahdollisuuksia. On puheen esittäjästä ja kuuntelijasta kiinni, jääkö puheista lopulta leijumaan juhlasaleihin kannustava vai latistava tunnelma.

Epävarmuus on aina suhteellista. Puheiden pitäjät ja valmistuvat nuoret voivat lohduttautua sillä, että yhtä vaikeaa se tulevaisuuden ennustaminen on ollut ennenkin.

En muista enää, mitä omissa lakkiaisjuhlissani puhuttiin Kannaksen lukiossa vuonna 1993. Varma voin olla vain siitä, että Terijoen suomalainen yhteiskoulu mainittiin jossakin välissä. Jos joku olisi silloin sanonut, että lähivuosina Suomi nousee lamasta maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi entisen kumisaapasvalmistajan vetämänä, olisi hän saanut hitaita kummeksuvia katseita osakseen. 

Puhumattakaan siitä, että olisi sanonut Suomen voittavan parin vuoden kuluttua jääkiekon  maailmanmestaruuden.

Nyt tiedämme, että menneen 25 vuoden aikana on tapahtunut paljon muutakin, mitä silloin oli vaikea nähdä. Varmuudella pystyi vain sanomaan, että Paavo Väyrysen nimi on edelleen politiikan uutisten otsikoissa.

Vastaavia epävarmuuden hetkiä juhlapuheiden pitäjillä on ollut muulloinkin historian aikana. Esimerkiksi tasan sata vuotta sitten ylioppilasjuhlat jäivät kokonaan pitämättä, koska maassa oli suhteellisen levoton kevät vuonna 1918. Jos joku olisi silloin sanonut, että entiset valkoiset ja punaiset taistelevat vain parikymmentä vuotta myöhemmin samalla puolella, hulluna häntäkin olisi todennäköisesti pidetty. 

Koska tulevaisuuden ennustaminen on osoittautunut vaikeaksi, turvallisempi valinta on keskittyä juhlapuheissa ajattomampiin elämänviisauksiin. Tässä urakassa internet on ny- kyään pohjaton aarreaitta. Kannattaa kuitenkin käyttää tiettyä harkintaa, kun valitsee sopivia elämänohjeita.

Ihan kaikkea nettilistauksista löytyvää ei kannata viime hetken kiireessä ja paniikissa copypasteilla arvokkaan juhlapuheen riveille. Tämä tuli jostain syystä mieleen vilkuillessani Me Naiset -lehden lukijoiltaan keräämiä kannustavia sanoja nuorille: ”Kaikkien ei tarvitse olla isorintaisia. Pienetkin tissit ovat ok.”

Listoilta löytyy kuitenkin paljon myös käyttökelpoista tavaraa niin arkisiin tilanteisiin kuin koko oman elämän suunnan määrittelyyn.

”Älä stressaa ammatinvalinnasta, kyllä se oikea tulee sitten eteesi, jos olet uskollinen itsellesi ja teet elämässäsi asioita, joista oikeasti nautit.”

”Osta kunnollinen purkinavaaja – varrellinen ja jämäkkä. Se kestää vuosikymmeniä ja säästää aikaasi.”

Tulevana viikonloppuna valmistuvat nuoret ovat ansainneet kaikki kannustavat sanat, mutta eivät ne koskaan pahaa tee meille suunnilleen puolimatkassa taapertajillekaan. Yksi nuorille tarkoitetuista elämänohjeista tuntuu nyt lohdulliselta: ”Älä hätäile! Olet vielä nuori, hyviä asioita tapahtuu tulevaisuudessa. Sitä paitsi: nelikymppisenäkin olet vielä ihan suhteellisen nuori.”

Kaikista silmään osuneista aforismeista yksi ansaitsee vielä tulla mainituksi. Sen syvällisellä sisäistämisellä pärjää jo pitkälle: ”Älä ota itseäsi liian tosissasi. Ei kukaan muukaan ota.”

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme