Kannanottoja ja kolumneja

Jos presidenttiehdokkaat olisivat lahtelaisia

Teemme pienen ajatusleikin: jos kaikki 2018 presidentinvaalin ehdokkaat olisivat Lahdesta, mikä sen vaikutus olisi valtakunnanpolitiikkaan? Kaikista aikaisemmista tasavallan presidenteistä lahtelaisin oli J.K. Paasikivi. Hän toimi kaupungissa mm. laulunopettajana.

Laitamme ehdokkaat aakkosjärjestykseen.

Tuula Haatainen: Kestävä kehitys ja ekologisuus ovat lahtelaisia valtteja. Jo pienenä tyttönä ihmettelin Vesijärven ruotoista tilaa. Mutta Lahti alkoi hapettamaan ja roskakalastamaan. Kalastushommissa ollaan nyt itsekin. Vähän silmäkoko arveluttaa.

Pekka Haavisto: Olen kova veneilijä, joten tuulet ja tuiverrukset on koettu. Lahden sataman tapaisia paikkoja pitää Suomeen saada lisää. Koska itselläni on mahonkivene, kannatan yleensäkin puurakentamista, joka on lahtelainen perinne. Lisäksi viime vaaleissa koin jotain tosilahtelaista: tappion karvaan kalkin. Huuhtelin sen alas Lahen Sinisellä ja sitä kyllä linnassakin tarjoiltaisiin.

Laura Huhtasaari: Olen melkein Hennalan varuskunnan tyttäriä. Lisäksi Hakkapeliitta-patsas keskustassa elähdyttää: ”Hakkaa päälle!” Täksvärkissä teiniaikana lahtelaiset keräsivät koko muusta maasta poiketen varoja sotaveteraaneille eikä mihinkään timbuktuun. Haluan palauttaa varuskunnan Lahteen, joka on strategisesti ja logistisesti tärkeä.

Merja Kyllönen: Lahden kuuluisilla musiikkiluokilla lauloin Hämäläisten laulua. Erityisen vaikutuksen teki kohta ”Ja kansaa kussa löytänen niin jäykkää on kuin Hämehen.” Siitä sain ajatuksen, että aatteesta täytyy pitää kiinni. Presidenttinä neuvotteluissa ulkovaltojen kanssa ehdottomasti soveltaisin hämäläistä perusarvoa. Siitä saa respektiä.

Nils Torvalds: Evakkopoikana Lahteen siirtyminen Karjalan kunnailta oli kova juttu. Opimme silloin kuitenkin luottamaan omaan perheeseen. Jopa nato, joka ennen oli ”nauloina pihalla”, otettiin lämpimästi sukulaisena vastaan.

Matti Vanhanen: Lahdessa opin hiihtämään. Tästä oli suurta hyötyä myöhemmin Rukan hangilla. Presidenttinä vaatisin kaikkia kuntia kustantamaan koululaisliput Salpausselän kisoihin. Myös tutustuminen kaupungin kauniisiin tyttöihin oli elämys. Vakuutin heille, että joku olisi eräänä päivänä pääministerin morsian ja saisi ruusuisen elämän. Silloin olisi lahtelaisvaikutus vahva.

Paavo Väyrynen: Lahti putosi tulipalossa ja joka lamassa alas ja taas ponnisti jaloilleen. Se oppi on mennyt minulla perille.

Vesa Ruotonen

Suosittelemme