Kannanottoja ja kolumneja

Salpausmontun kisat 2018-2032

Kirjoittaja kaipaa MM-hiihtojen muisteluiden sijaan tulevien Salpausselän kisojen ennakkomarkkinointia ja tapahtumatietoja. Kuva: Mirja Hussain

Talvi tulla kolkuttaa. Mutta missä Salpausselän kisat jolkuttaa?

Käväisin katsomassa talven hiihtourheilun tilanteita.

Kontiolahti järjestää ampumahiihdon eli biathlonin maailmacupin ylimmän kansainvälisen luokan kisat maaliskuussa 2018. Liput ovat myynnissä niinkuin pitääkin www.kontiolahtibiathlon.com, josta voi tilata myös majoitusta ja niin edelleen

Entä Salpausselän kisat 2018? Montussa ovat, sillä järjestäjän sivulla www.lahtiskigames.com ei ole mitään tietoja: ei ohjelmasta, ei lipunmyynnistä, ei majoituksista ja matkoista, ei mistään. Siellä ollaan vuoden 2017 tunnelmissa.

Kisoista tehdyn 15-vuoden sopimuksen olisi luullut antavan järjestäjälle intoa, pontta ja terävyyttä. Järjestelyjen ja myynnin tulisi jyristä kuin Salpausselän luoneet luonnonolot, mutta mitä vielä. Hiljaista on kuin Karpalon montussa lahoavien harjoitusmäkien tupajumien jyrsintä. Viidentoista vuoden järjestelysopimus on erittäin poikkeuksellinen. Sen taustalla on hiihdon MM2017-kisojen jättitappio, jota Hiihtoliiton tulisi kuitata vuosittain.

Lahden talven hiihtotapahtumista sentään Finlandia-hiihto www.finlandiahiihto.fi on infonnut ja kertonut samalla uudistuksista naisten suuntaan. Myös Lasten Finlandia, jonka nimi pitäisi olla keksimäni Junnu-Finlandia, on esillä. Lasten Finlandiasta tulee mieleen vaikka sirkus, mutta junnusta heti vauhdikas sportti-tunnelma. Lahdessa ollaan totuttu ”innovatiivisiin” nimiin kuten Vesijärvi ja kaupungin nimi. Ei juurikaan ole mielikuvitusta.

Selän kisojen myynti ja markkinointi on epätoivo-firma Lahti Eventsin näpeissä. Yhteistyökumppanina on maan ehkä vähimmin arvostettu urheiluliitto eli Suomen Hiihtoliitto. Tosin Olympiakomitea ja Valo saattavat töppäilyissään mennä edelle, kun valtio perii väärin maksettuja miljoonaluokan avustuksia takaisin.

Lahti olisi paras järjestämään myös ampumahiihdon arvokisoja. Vuodelle 2018 ilmeisesti tehdään joitain stadion-rakenteita, jotka vielä parantavat suorituspaikkoja. Pappa eli kaupunki betalar. Ampumapenkat, radat ja yleisölehterit voivat olla vaikka miten erinomaiset, mutta jos organisaatio on Lahti Eventsin alaluokkaa, ei kisoja ikään Lahteen saada. Myös Salpausselän kisojen taloudelliset tuotto-odotukset voidaan haudata, jos nykyinen löperö toiminta jatkuu.

Vesa Ruotonen

Suosittelemme