Kannanottoja ja kolumneja
Aatu
Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

10 hullua ideaa keskustan kehittämiseksi

Keskustan elävöittämisessä vanhat ideat eivät auta. Uutta ajattelua edustaa 10-metrinen lihamuki torin nähtävyytenä. Kuva: Kuva: Mirja Hussain, grafiikka: Aatu Raninen

Lahtelaiset haluavat keskustaan vehreyttä, penkkejä ja väriä. Se selvisi äskettäin netissä kerätyn Maptionnaire-karttakyselyn tuloksista, jossa vastaajat pääsivät antamaan risuja, ruusuja ja kehitysideoita. Arkisia ja käytännönläheisiä näkemyksiä osattiin suurimmaksi osaksi odottaakin. Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Janne Viitamies jäi kaipaamaan, että tuhannesta vastauksesta edes 10 olisi jollain tapaa hulluja tai ennalta-arvaamattomia.

Yritetäänpä.

1. Jättilihamuki

Kiinan muurista alkaen monissa nähtävyyksissä erikoista ei ole itse aihe, vaan sen koko. Pystytetään joulukuusen kesäiseksi vastineeksi Lahden torille 10 metriä korkea lihamuki. Juhannusaattona poliisi laskeutuu helikopterilla mukin huipulle ja julistaa juhannusrauhan. Omalaatuinen perinne herättää varmasti kiinnostusta.

2. Lanu Spa

Jos Lanunaukion suihkulähteen vaahdottaminen pesuaineella on ongelma, niin muutetaan se käyttötarkoitukseksi. Kaupungin järjestämät vaahtobileet joka päivä, tervetuloa juhlimaan keskustaan!

3. Piristysruiske

Tämän idean pöllin Lahti-blogin pitäjiltä. Keskustan piristysruiskeeksi kadulle asennetaan 5 metriä pitkä ruisku, joka ruiskauttee puhdasta juomavettä. Toisesta päästä työnnetään ja toisesta tulee vesi, jolla voi vaikka täyttää juomapullon kesähelteellä.

4. Harmauden kielto

Harmaa väri kielletään ydinkeskustassa. Taloyhtiöt pakotetaan julkisivuremontteihin, ja samaa värisävyä voi käyttää vain yksi rakennus. Graffiteista, kuvista ja kuvioista saa alennusta kiinteistöveroon. Pimeäksi vuodenajaksi joka talon seinään asennetaan rivi valonheittimiä, joilla keskustan talot valaistaan revontulien väreihin. Valehdellaan turisteille, että kyse on luonnonilmiöstä.

5. Kaikille pala keskustaa

Jokaiselle lahtelaiselle annetaan nimikkokivi torin pinnasta, nimikkotiili seinästä, pätkä katua tai valopylväs kadun varrelta. Oman nimikkoesineensä voi käydä koristelemassa tai kaivertamassa omansa näköiseksi, ja tuoda sukulaisetkin ihmettelemään sitä keskustaan.

6. Aina musiikkia

Miksipä ei varsinkin torilla voisi aina soida jotakin musiikkia? Markkinapäivä on haitaripäivä, perjantaina tulee räppiä ja lauantaina rokkia. Kaupunki ostaa Lahen Elmun kautta bändejä esiintymään keskustaan.

7. Katto päälle

Katetaan Aleksanterinkatu ja Rautatienkatu. Eipä tarvitse pelätä sateita ja aurata kinoksia. Nyt kun musiikki on saatu soimaan ja lämmöt päälle, niin muutetaan koko kompleksi risteilylaivamaiseksi anniskelualueeksi. Pieniä pöytäryhmiä, pelikoneita, kokolattiamattoa, valkokauluksista henkilökuntaa ja risteilyemännän kuulutuksia.

8. Tallinna-simulaatio

Asiakkaat tuohon keskustan ”Silja Europaan” tuotaisiin Tallinna-simulaattorilla. Saapuvat turistit valokuvataan Matkakeskuksella pahvikaaren alla ja ohjataan lasiseinäistä kävelyputkea pitkin keskustaan. Seuraavana aamuna suomea puhumaton taksi kuljettaa Vanhaan kaupunkiin (=Sopenkorpeen) käymään jonkun teollisuushallin takapihalla Super-Alkossa. Paikalliset pienpanimot käsketään valmistamaan 24-packeja.

9. Pilluralli GP

Viikonloppuiltaisin torin ympäryskadut suljetaan Pillurallin Grand Prix -sarjaa varten. Perjantaina aika-ajot ja lauantaina itse kilpailu. Tapahtuman suojelijana on Valtteri Bottas, selostajana Matti Kyllönen. Palkintopallilla suihkutellaan Lahden Sinistä tölkeistä. Vanhat jarrut pääsevät muistelemaan täysautoistettua keskustaa ja Koiviston presidenttikautta.

10. Pysäköintialennukset

Tämä ei ole enää niin hullu idea, mutta varmaan lähellä sitä, kun puhe on kaupungin pysäköintituloista. Eräällä kauppakeskuksella on ihan kiva systeemi, että kun ostat vähintään 5 eurolla, saat 1. pysäköintitunnin ilmaiseksi. Perustetaan sama systeemi keskustan kivijalkayritysten keskuuteen kadunvarsi- ja toriparkkipysäköinnissä.

- - -

Näillä päästään ainakin alkuun. Kieltämättä hullujen ideoiden toivominen oli ihan paikallaan, sillä näpertelemällä penkkejä, roskiksia ja Aleksin ajosuuntaa saadaan aikaan vain mikroskooppisia muutoksia, kun tarve olisi isolle kaukoputkelle.

Hmm... voisihan sellaisenkin torille asentaa.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme