Kannanottoja ja kolumneja

Vesijärven rannan julkisten rakennusten pisoaarit vedettömiksi!

Kolumnisti sai inspiraation kirjoitukseensa täällä.

Lahtelainen vesi on kroonisesti ja akuutisti esillä. Se soljuu maailman pisintä tunnelia pitkin pääkaupunkiseudulle, jossa sitä noin miljoona henkeä siemailee. Lahden pohjavettä saa kohta pulloissa tai kierrätettävissä kartongeissa Arabian niemimaata myöten. Sitä käytewtään elintarviketeollisuudessa parhaimmillaan oluen, viinan ja viskin teossa. Tutkimusten mukaan se on puhtaampaa kuin hienoilla nimillä varustetut ulkomaiset vedet. Sen arvo ja brändi-arvo kasvaa, sillä Lahti-vesi maistuu aina samanlaiselta: puhtaalta ja raikkaalta.

Olin jokin aika sitten asioilla ja myös “asioilla” Sibeliustalossa. Mahtava pytinki puhtaan makean veden äärellä. Laskellessani laulellen vesiä miestenhuoneessa, tuli mieleen kummallinen seikka. Ihan kuin olisin lorotellut suoraan Vesijärveen ja sitten huuhtonut Vesijärveen ja sitten päästänyt käsienpesuveden samaan siniseen. Mikä imagotappio Lahdelle ja sen vesiarvoille!

Kusessa eli kyseessä on kuitenkin vain mielikuva, sillä kaikki kaupungin jätevedet johdetaan puhdistettuina Porvoonjokeen. Puhdas tulovesi on puolestaan pohjavettä, mikä on kotiseutuetu.

Ihminen on kummallinen värkki. Luonto on tehnyt hänestä separoivan, mutta mitäs tekee hän: sekoittaa kiinteän ja nesteen keskenään, jonka jälkeen läträä coctailin puhtaaseen makeaan pohjaveteen, joka sitten taas puhdistetaan ja toimitetaan pintaveteen. Ei voine ihan kutsua kiertotaloudeksi.

Lahdessa voidaan tehdä merkittävä parannus akvan säästöön, ja aluksi Vesijärven läheisyydessä oleviin julkisiin rakennuksiin. Kaikkiin tulee asentaa vedettömät pisuaarit ja jatkossa myös separoivat käymälät. Ne pitää hankkia mielellään Lahden talousalueelta. Mökkikokemuksesta voin kertoa, että toimivat kuin junan vessat - ja luonto säästyy.

Investoinnit hankkivat itsensä takaisin muutamassa vuodessa, mikä on ihan rahassa mitattavissa. Imago-hyödyt ovat vielä suuremmmat. Ekologinen Lahti toteuttaa parhaita käytäntöjä ja kannustaa niihin.

Kaupunginvaltuusto ja tekninen lautakunta voivat innostaa myös taloyhtiöitä ja taloja hankintoihin samalla tapaa kuin hissien laitossa. Annetaan kaupungin avustusta separoivaan järjestelmään siirtymisessä. Mikä helpotus syntyy taloyhtiöiden kustannuksille: vesimaksut alenevat ja viemäriremontit tulevat lähes tarpeettomiksi.

Lahti Aqua tienaa jatkossa enemmän kuin tarpeeksi jalostetulla hienolla pullovedellään ja muulla veden myynnillä, joten sieltä tuloutuu kaupungin kassaan hyvä potti.

Vesa Ruotonen

Vesa Ruotonen

Suosittelemme