Ämpärillinen

Nyt julistetaan käyntiin tornien taisto 2020

Lintuharrastajilla on tapana järjestää vuosittain leikkimielinen bongauskisa, tornien taisto.

Vastaava termi on nyt syytä siekailematta kaapata toisenlaiseen käyttötarkoitukseen, vauhdittamaan paikallisia hotellihankkeita.

Tämä tornien taisto käydään Ranta-Kartanon ja Luhdan kortteliin suunniteltujen hotellihankkeiden kesken. Voittajaksi julistetaan se hotellitorni, jonka huipulla on ensimmäisenä mahdollista kulauttaa tuopillinen olutta uuden Sky Barin eli näköalaravintolan avajaisissa. Tarvittaessa kuohuviinikin käy, jos se istuu paremmin paikan tunnelmaan.

Voittajaksi julistetaan se hotellitorni, jonka huipulla on ­ensimmäisenä mahdollista ­kulauttaa tuopillinen olutta Sky Barissa.

Kaksintaisteluparin valinnalle on monta perustetta. Mikä olennaisinta, molempien hankkeiden suunnitelmiin todellakin kuuluu tuollainen ylimmän kerroksen ravintola, kansainvälisten esimerkkien mukaan toteutettu Sky Bar.

Molemmat hankkeet ovat myös kaavoitustilanteensa puolesta nyt samalla viivalla, kun Ranta-Kartanonkin uusi kaavaversio sai hieman yllättäen lainvoiman jo viime viikolla.

Niinpä molempien hankkeiden nokkamiehiltä kuultiin samansuuntainen aikataulutoive viime viikolla järjestetyssä Päijät-Hämeen matkailuparlamentissa: jos kaikki menee hyvin, rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna.

Myönnettäköön, että kilpailuasetelma ei ole täysin reilu, koska Luhdan kortteliin on suunniteltu 18-kerroksista hotellia ja Ranta-Kartanoon 11-kerroksista. Harkitsin jo hetken jonkinlaisen tasoituskertoimen laskemista, mutta totesin sen tarpeettomaksi. Luhdan korttelin kaava on ehtinyt olla lainvoimainen jo vuodesta 2013, missä on riittämiin tasoitusta.

Tämähän ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Lahdessa kurotellaan kilvan korkeuksia kohti. Kun radiomastot rakennettiin syksyllä 1927, mastojen rakentajat olivat jakautuneet ”tornisakkeihin”, jotka vertailivat mastojensa korkeutta työpäivän päätteeksi.

Mastot valmistuivat 25.11.1927 iltapäivällä, mutta valmistumista ei voitu nähdä sankan sumun vuoksi. Sen sijaan kaupunkilaiset saivat tietää asiasta ylhäältä harjulta kuuluneiden hurraa-huutojen vuoksi.

Vastaavaa riemunsekaista huutoa ja kiljuntaa todennäköisesti kuuluu monen paikallisen matkailuelinkeinon kanssa tavalla tai toisella tekemisissä olevan henkilön suusta, jos noiden näköalabaarien avajaisia oikeasti päästään viettämään lähi­tulevaisuudessa. Kumpi tahansa hanke olisi huomattava parannus Lahden majoitustilanteeseen, molempien toteutuminen tuplajättipotti.

Näköalabaarien avulla saataisiin myös edes osittain paikattua eräs reilu 90 vuotta sitten toteutumatta jäänyt haave. Radiomastojen huipulle oli ehdotettu niiden rakennusvaiheessa kahvilaa, josta olisi nähnyt Suomenlahdelle asti. Mastojen rakenteet todettiin kuitenkin liian heikoiksi tätä tarkoitusta varten.

Nähtäväksi jää, pääseekö Lahden tuleva pormestari ensi töikseen pitämään juhlapuheita Lahden uusien hotellien avajaisissa.

Kuka ikinä noita puheita pitääkään, rima on asetettu korkealle jo huhtikuussa 1928, jolloin tasavallan presidentti Lauri ­Kristian Relander puhui Lahden radioaseman avajaisissa tähän tyyliin: ”Ei tarvitse enää kaukaisimmankaan salomökin asukkaan elää eristettyä elämää metsätorpassaan. Välimatkat lyhenevät, häipyvät olemattomiin. Meillä on tilaisuus radiovälineiden avulla kotiemme piirissä päästä osallisiksi elämän suurista henkisistä arvoista ja meillä on radioasemiemme kautta mitä laajimmat mahdollisuudet kansana kantaa osuuttamme ihmiskunnan yhteiseen aarreaittaan.”

En odota yhtään vähempää runollisuutta, juhlavuutta ja merkityksen korostamista Lahden uusien hotellien avajaispuheilta. Jos mastot avasivat aikanaan uusia yhteyksiä Suomesta maailmalle, uudet hotellit olisivat parhaimmillaan vastaava harppaus lahtelaiselle matkailulle.

Ei muuta kuin oman aikamme tornisakkien kisa käyntiin.

Berg Tommi

Suosittelemme