Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Lemmenjoen solvaus käyttöön täälläkin

Viime viikolla saimme vihdoin lisätietoa siitä, mitä on tarkoitettu mystisellä sanaparilla ”Lemmenjoen tapahtumat”. Kyseistä ilmaisuahan on käytetty kuvaamaan vuonna 2017 sattunutta tilannetta, jossa Karjalan lennoston ex-komentajaa on epäilty esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Helsingin hovioikeudessa annettujen lausuntojen perusteella komentaja olisi käyttänyt paikalla olleista henkilöistä muun muassa sukupuoliseen suuntautumiseen viittaavia ilmauksia, jotka ovat tuttuja jokaiselle meistä 30 vuotta sitten yläasteikäänsä eläneille.

Uutinenhan tässä tapauksessa oli se, että vielä vuoden 2019 Suomessa joku johtavassa asemassa on mahdollisesti toiminut samoin.

Oli totuus ”Lemmenjoen tapahtumista” mikä tahansa, mahdollinen homorunkkariksi nimittely ei osoita solvaajalta kovin suurta luovuutta.

Sen sijaan huomioni kiinnittyi erääseen toiseen oikeusistunnossa vilahtaneeseen yksityiskohtaan. Komentajan väitetään nimittäneen Kuopion kaupunginjohtajaa ”keskisuuren suomalaisen kaupungin hallintovirkamieheksi”.

Tuossa on jo sitä jotain! Ei mitään mielikuvituksetonta ja ajastaan jälkeen jäänyttä homottelua, vaan huomattavasti hienovaraisempaa vittuilua.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, onko oikeudella jotain huomautettavaa tuon nimityksen käytöstä. Sehän on kuitenkin täysin kiistaton fakta, vaikka tuossa yhteydessä ilmiselvä tarkoitus on antaa nimityksen kohteesta korostetun vähättelevä mielikuva.

Tällä ilmauksella on myös lahtelaisittain merkitystä, koska Lahti pyrkii tekemään entistä enemmän yhteistyötä Kuopion ja Jyväskylän kanssa.

Kaupunkikolmikko on esittänyt valtiovallalle vaatimuksen, että kaupunkeja pitää kohdella samalla tavoin kaupunkipoliittisissa linjauksissa kuin maamme kuutta suurinta kaupunkia.

Ajatuksena on, että yhteistyön avulla kolmikko saa äänensä paremmin kuuluviin kuin yksikään kaupungeista yksinään.

Mielestäni kaupunginjohtajien pitäisikin nyt tarttua välittömästi tilaisuuteen, maksimoida viestinsä huomioarvo ja tehdä uusi vetoomus, joka alkaa näin: ”Me keskisuurten suomalaisten kaupunkien hallintovirkamiehet vaadimme, että ...”

Ylittäisi takuuvarmasti valtakunnallisen uutiskynnyksen paremmin kuin tavanomainen lobbauspuheenvuoro.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme