Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Salpalinja Ranta-Kartanoon

Oheisessa jutussa ideoidaan kuntoiluun pohjautuvaa teemapuistoa Lahteen. Kun kerran vauhtiin päästiin, heitetään vielä yksi ajatus kaupunkiympäristömme kehittämiseksi.

Tämä ajatus sai alkunsa toimituksen sisäisestä keskustelusta, jossa puheenaiheena oli ohimennen Ranta-Kartanon avauskorttelin taloyhtiö nimeltä Salpalinna. Joku kuuli sen erehdyksessä väärin muodossa Salpalinja, ja siitä se ajatus sitten karkasi ...

Sodanaikainen linnoitus- ja bunkkeriketjuhan olisi tarkemmin ajateltuna mitä mainioin teema Ranta-Kartanon alueelle mietitylle julkisen taiteen kokonaisuudelle. Panssariesteitä, juoksuhautoja, piikkilankaa, majoituskorsuja. Kaikkea tuota sinne uusien talojen väliin ja voimme kerrankin hyvällä syyllä sanoa, että Lahteen on syntynyt aidosti omaleimainen ja tavallisuudesta poikkeava alue.

Linnoitusrakennelmia voisi hyödyntää tavanomaisten puistorakenteiden tapaa ohikulkijoiden levähdyspaikkoina, mutta lukuisissa muissakin tarkoituksissa, kuten värikuulasotien tukikohtina ja koulujen historian tuntien retkikohteina. Samalla reissulla voi sitten luontevasti käydä vilkaisemassa siihen läheiseen Kalmarin puistoon kaavaillun evakkopatsaan.

Taiteen koetaan parantavan ympäristön viihtyisyyden lisäksi turvallisuutta.

Ehkä tuleva Ranta-Kartanon kylpylähotellikin onnistuu rakentamaan teeman ympärille oman elämyspakettinsa. Ja olisiko tässä myös yksi keino saada nuoremmat ikäluokat hetkeksi pois ruutujen ääreltä käymään ”oikeaa leikkisotaa”? Ainakin omassa lapsuudessani tuo olisi ollut jokaisen pikkupojan unelma.

Ranta-Kartanon tulevien taideratkaisujen yksityiskohdat ovat auki, mutta alueen suunnittelun pohjaksi on jo laadittu taideohjelma. Sitä silmäillessäni olen entistä vakuuttuneempi Salpalinja-ideasta, joka kirjaimellisesti toteuttaisi ohjelmaan kirjattuja tavoitteita: ”Ympäristörakentamiseen integroituva taide luo elämyksiä ja uusia merkityksiä demokraattisesti kaikkien ulottuville. Taiteen koetaan parantavan ympäristön viihtyisyyden lisäksi turvallisuutta”.

Nyt joku tosikko todennäköisesti näkee ehdotuksessani kaikenlaisia ongelmia ja turhaa militaristista kiihkoilua. Joku voi olla myös sitä mieltä, että idea ei liity mitenkään paikan historiaan, päinvastoin kuin esimerkiksi Ruoriniemen alueelle suunniteltu tukeista koostuva Virta-teos, joka viittaa alueen puunjalostushistoriaan.

Aitoja historialinkityksiä toivovien kannattaa tässä tapauksessa nyt kyllä varoa, mitä toivoo. Ranta-Kartanon alueellahan on ennen ollut kaatopaikka.

Tarkempia ja parempia taide-ehdotuksia odotellessa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme