Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Lahden mäet ja rappuset fitness-puistoksi

Kariniemenmäelle on suunniteltu uusia portaita, jotka menisivät Satamaradanpolulta mäen päällä olevalle Hellä Kivi -veistokselle (ESS 24.4.). Portaiden myötä satamasta avautuisi nykyistä helpompi reitti mäen päälle, josta on myös tarkoitus avata näkymiä järvelle päin. Hintaa hankkeelle tulisi arviolta 40 000–100 000 euroa.

Kuulostaa noiden tietojen perusteella kannatettavalta hankkeelta, josta on pitkäksi ajaksi iloa niin niin paikallisille asukkaille kuin matkailijoille. Siinä sivussa Lahteen tulisi myös yksi uusi paikka kuntoilijoille porrastreenejä varten.

Ei sillä, että niistä paikoista nytkään pulaa olisi. Pelkästään keskustassa ja sen lähiympäristössä on useita rappusia, joissa järjestetään jälleen tämän kesäkauden aikana myös ohjattuja treenejä.

Urheilukeskuksen alue on varsinainen porrastreenaajan Eldorado. Pelkästään mäkimontun alueelta löytyy jyrkkyydeltään ja pituudeltaan erilaisia vaihtoehtoja joka makuun. Porrastreenaajien ansiosta maauimalan valvomon takana olevalle betonikatsomollekin on edes pientä käyttöä muulloinkin kuin parinkymmenen vuoden välein hiihdon MM-kisoissa. Kansainvälinen hiihtoliittohan oli tiettävästi takavuosina jo toivonut puiden istuttamista katsomon paikalle, koska se oli näyttänyt karulta Salpausselän kisojen tv-kuvissa.

Vaativimmat pohjatyöt on jo tehty luonnon voimin viimeisimmän jääkauden päättyessä.

Tästä pääsemmekin luontevasti yhteen tämän hetken puhutuimpaan aiheeseen kaupungissa, mäkimonttuun suunniteltuihin uusiin pengerryksiin. Kuten tämän lehden pääkirjoituksessakin todetaan, koko hankkeen toteutustapa herättää kysymyksiä ja sen toteutuminen on vielä kaikkea muuta kuin varmaa.

Unohdetaan tässä yhteydessä kuitenkin hetkeksi tuo keskustelu ja oletetaan, että jostain syystä betonipenkereet kuitenkin päätetään sinne monttuun tehdä. Siinä yhteydessä kannattaisikin jo tosissaan miettiä, kuinka tuota kallista investointia voisi hyödyntää myös tavallisina arkipäivinä.

Mitä jos ei tehtäisikään vain katsomoa, vaan todellinen fitness-rinne? Rakennetaan katsomoon ja sen kaiteisiin erilaisia viritelmiä, jotka mahdollistavat rinteen kipuamisen monilla eri tavoin, eri lihasryhmiä hyödyntäen. Miten olisi esimerkiksi jonkinlainen liukuvaijerin varassa roikkuva seisonta-alusta, jota pystyy vetämään tai veivaamaan itseään ylämäkeen käsivoimin?

Yksinkertaisemmatkin ratkaisut voivat toimia. Montussa on näkynyt esimerkiksi valmentajien johdolla treenanneita juniorijoukkueita, jotka ovat kiipeilleet katsomoa ylös kiemurrellen kaiteiden yli ja välistä. Suoritus, jonka jälkeen jokainen kropan osa on saanut oman annoksensa maitohappokylvystä.

Mäkimonttu tarjoaisi myös mahdollisuuksia todelliseen omien rajojen koetteluun. Suurmäessä järjestetään ensi viikolla toista kertaa energiajuomajätin sponsoroima ylämäkijuoksukisa, jossa pinkaistaan montun pohjalta aina tornin huipulle asti.

Viime vuonna tapahtumaan osallistuttuani kirjoitinkin, että Lahden kannattaisi tarjota vastaava mahdollisuus vaikka pientä maksua vastaan läpi koko kesäkauden. En tiedä, kuinka suosittu turistimagneetti siitä tulisi, mutta takuuvarmasti käyttäjämäärät olisivat isompia kuin mäkien alkuperäisessä käyttötarkoituksessa.

Enää tarvitse toteuttaa edellä mainitut ideat ja brändätä Lahden oma fitness-puisto houkuttelevaksi elämyspaketiksi. Vaativimmat pohjatyöt on jo tehty luonnon voimin viimeisimmän jääkauden päättyessä.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme