Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Tylsähköt vaaliasetelmat paikallisesti

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut. Kuva: Sami Lettojärvi

Nykyiset kansanedustajat pitävät paikkansa eduskunnassa ja he saavat rinnalleen pari uutta kasvoa eduskunnasta vapaaehtoisesti väistyvien tilalle. Siinä tiivistetysti kaikessa tylsyydessään veikkaus tulevien eduskuntavaalien tuloksesta Hämeessä. Tänään annetaan kuitenkin vasta ensimmäiset ennakkoäänet, joten tilanne ehtii elää ja asetelma saattaa vielä muuttua viime metreilläkin.

Gallupien kärkipaikalla majaileville demareille on povattu Hämeestä neljää kansanedustajaa, mikä olisi yksi enemmän kuin neljä vuotta sitten. Tämä olisi iso helpotus lahtelaisille Mika Karille ja Ville Skinnarille, koska takavuosien ääniharava Johannes Koskinen Hämeenlinnasta yrittää jälleen paluuta Arkadianmäelle ja viime vaalien Hämeen piirin äänikuningatar Tarja Filatov on edelleen myös pelissä mukana. Mikäli demareiden yleinen kannatus sulaa vielä viime hetkillä, joutuvat myös lahtelaiset senaattorit vilkuilemaan huolestuneina olkapäänsä yli.

Demarit itse elättelevät toiveita jopa viidestä paikasta Hämeessä. Jos näin todella kävisi, saattaisi viimeisestä paikasta tulla tiukka kisa, jossa ovat mukana muun muassa lahtelaiset Sirkku Hildén ja Marju Markkanen sekä forssalainen Kaisa Lepola ja riihimäkeläinen Miia Nahkuri. Jos tällainen asetelma syntyy, toivottavasti kisa kääntyy lahtelaisten eduksi.

Kokoomus on todennäköisimmin seuraavien vaalienkin jälkeen kolme edustajaa. Näin ollen nykyiset kansanedustajat ovat vahvoilla. Lahtelaiset ehdokkaat voivat toivoa, että Sanni Grahn-Laasonen olisi opetusministerinä ottanut siipeensä koulutusleikkausten johdosta. Hän oli kuitenkin viime vaaleissa puolueensa paras ääniharava Hämeessä 7 556 äänen potillaan, joten pudotuksen pitäisi olla tuntuva. Lahtelaisten uhkana on tuttu tilanne, jossa paikalliset ehdokkaat saavat tasapaksun hyviä tuloksia, mutta eivät kuitenkaan riittävän hyviä. Lahden kokoomuksen näkyvimmät ehdokkaat Milla Bruneau ja Francis McCarron ovat keskenään erilaisia, mutta esimerkiksi Bruneau todennäköisesti kamppailee samoista äänistä Hollolan Kristiina Hämäläisen kanssa.

Keskusta on ottamassa turpiin näissä vaaleissa, mutta paikallisten ehdokkaiden onni on, että konkari Sirkka-Liisa Anttila on vetäytymässä eläkepäivien viettoon. Näin ollen Juha Rehulalla ja Martti Taljalla on hyvät saumat uusia paikkansa, mutta täysin varmoja hekään eivät voi olla asemastaan. Talja tuli viimeksi läpi piirin viimeisenä edustajana keskustan vaalivoiton myötä. Asikkalan Hilkka Kemppi hengittää niskaan ja yrittää läpimurtoa isolla kampanjalla.

Perussuomalaisten on arvioitu saavan kaksi paikkaa, mutta viime aikoina puolueen kannatus on tosin ollut nosteessa. Jos puolue kuitenkin menettää yhden paikan, se ei välttämättä ole iso ongelma Rami Lehdolle ja Jari Ronkaiselle, koska Anne Louhelainen loikkasi vaalikauden aikana sinisiin eikä ole enää ehdolla näissä vaaleissa. Päijät-Hämeen perussuomalaisetkaan eivät voi kuitenkaan laskea mitään varman päälle. Hämeenlinnalainen Lulu Ranne on nyt tekemässä isoa kampanjaa ja viimeksi hän jäi vain hieman yli 200 äänen päähän Jari Ronkaisesta.

Vaalipiirin pienemmät puolueet ovat perinteisesti olleet suhteellisen tylsiä ennustettavia. Kristillisdemokraattien paikka on betonoitu Päivi Räsäselle ja vasemmistoliiton osalta täytyisi tapahtua ihmeitä, jos puolueen yksi paikka ei mene kansanedustaja Aino-Kaisa Pekoselle. Vihreillä on hieman enemmän jännitettävää, sillä puolueen on ennustettu saavan Hämeestä kansanedustajan tauon jälkeen. Eduskunnassa aiemminkin istunutta hämeenlinnalaista Kirsi Ojansuu-Kaunistoa ja asikkalalaista Juha Tapiolaa ei voi sivuuttaa spekulaatioissa. Näyttävää kampanjaa tekevä Lahden kaupunginreviisori on täällä suurelle yleisölle osittain jo ennestään tuttu siviilityönsä ansiosta.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme