Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Seminaarien fiksut ihmiset ja apinalaumat

Lahden valtuustoseminaareja on vuosien saatossa järjestetty ties missä. Tässä takavuosien otoksessa Lahden kaupungintalon väki on viety Tallinnaan, mutta valkokankaan kuva helpottaa koti-ikävää. Kuva: Tommi Berg

”Helsinkiläiset ovat minusta h——n fiksuja ihmisiä, mutta he juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa päivät pitkät. Sorvi ei pyöri, eikä kukaan saa aikaan mitään. He ovat sellaisessa sopassa, jossa heistä tulee impotentteja.”

Vaasalainen sarjayrittäjä Sture Udd oli jonkin olennaisen äärellä antaessaan yllä olevan lausunnon Helsingin Sanomille 17.2. julkaistussa haastattelussa, joka koski Suomen elinkeinopolitiikkaa.

Mielestäni Uddin esittämä havainto on tarkkanäköinen. Jos Karl Marx kirjoittaisi tänä päivänä taloustieteelliset teoriansa uusiksi, hän lisäisi omistavan luokan ja työtä tekevän luokan rinnalle seminaareissa istuvan luokan.

Kyse ei tietenkään ole vain helsinkiläisestä ilmiöstä. Kyllä meillä täällä Lahdessakin on monia ihmisiä, joiden työajasta hämmentävän iso osa menee erilaisissa seminaareissa istumiseen ja pönöttämiseen.

Seminaariammattilaisten raskas sarja koostuu isolta osin johtoportaan henkilöistä, jotka edustavat omien työpaikkojensa palkkakärkeä. Tältä pohjalta monelle tapahtumalle onkin arvioitavissa mielenkiintoisia hintalappuja.

Otetaan esimerkiksi tyypillinen iltapäivän ajan kestävä kolmen tunnin seminaari, johon osallistuu 100–200 ihmistä. Varovastikin arvioiden tuollaisen joukon työvoimakustannuksiin saattaa mennä seminaarin aikana yhteensä 10 000 – 20 000 euroa. Koko päivän seminaarissa vastaava laskelma hätyyttelee helposti jo 50 000 euron rajaa.

Mitä sitten? Ovatko tuollaiset summat paljon vai vähän?

Riippuu tietenkin siitä, mitä niiden vastineeksi saadaan. En ole nyt täysin tyrmäämässä ja paheksumassa seminaarien järjestämistä, vaikka joku voisi niin luulla kirjoituksen alun perusteella.

Seminaari on kaiken ajankäyttönsä väärtti, jos se tuottaa osallistujilleen uusia oivalluksia, näkemyksiä ja kontakteja hyödyllisiin yhteistyökumppaneihin. Tavoitteen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Evoluutiobiologitkin ovat sen tainneet todeta: ihminen on noussut tämän planeetan valtiaaksi, koska se pystyy tekemään erittäin monipuolista yhteistyötä lajikumppaneidensa kanssa. Myös täysin tuntemattomien, omaan laumaan kuulumattomien yksilöiden kanssa.

Onnistuneeseen seminaarin osallistuva auttaa pitämään hajurakoa ihmisen ja apinan välillä, vaikka tuo ajatus ei sillä hetkellä päällimmäisenä tulisikaan mieleen.

Näin se ei tietenkään aina mene. Paikallisiakin seminaareja tarkkailemalla on enemmän kuin helppo tunnistaa tapauksia, joissa seminaariin osallistujien kädet viuhtovat kuin apinalaumoissa ja suut käyvät, mutta lopulta kenellekään ei synny mitään lisäarvoa.

Jokainen seminaareissa istunut todennäköisesti tietää, mitä tarkoitan: seminaariviisaudet ja tsemppauspuheet jäävät leijumaan auditorion kattorakenteisiin, mutta mikään ei muutu, kun arki jatkuu.

Vastaavan ajan olisi helposti voinut käyttää johonkin tuottavampaan työhön.

Riski tällaiseen lopputulokseen on erityisen suuri niissä tapauksissa, kun henkilö on seminaarissa paikalla lähinnä vastentahtoisesti käskettynä, päivärahoja kuittaamassa tai ainoastaan näyttäytymässä, koska ”kaikki muutkin ovat siellä”.

Oma lukunsa ovat poliittiset seminaarit, joihin pätevät kuitenkin yhtä lailla nuo edellä kuvaamani seminaarielämän yleiset lainalaisuudet.

Tämän viikon torstaina ja perjantaina Lahden valtuusto on seminaarissa Jyväskylässä. Toisaalla tässä lehdessä näette keskustelua siitä, kannattaako tuollaisia muille paikkakunnille suuntautuvia retkiä ylipäätänsä järjestää (s. 5). Kyseessä on ikuisuusaihe, josta ei varmasti koskaan tule täyttä yksimielisyyttä.

Sen sijaan kenelläkään ei pitäisi olla tällä kertaa olla nokan koputtamista siitä, etteikö seminaarissa olisi ajankohtaista ja painavaa asiaa. Toiselle seminaaripäivälle suunniteltu aihe ”Lahden kaupungin sote-vaihtoehdot 2019–2023” sai kummasti vieläkin enemmän painoarvoa viime perjantain tapahtumien myötä.

Ensimmäisen seminaaripäivän aikana puhetta on muun muassa tuoreista väestöennusteista, jotka näyttivät Lahden seudun kannalta kaikkea muuta kuin lupaavilta. Seminaariohjelmassa kyseisen aiheen otsikoinnissa on kuitenkin pidetty vielä toiveikas sävy: ”Haastajakaupungeista ykkösketjuun”.

Tuoreen väestöennusteen perusteella tarvitaan kuitenkin paljon muutakin kuin toivotaan toivotaan -puhetta. Nyt jos koskaan seminaarin asialistalla on aiheita, joiden käsittelyssä on syytä päästä käsien viuhtomista pidemmälle. Sorvi on saatava pyörimään.

PS. Seminaari järjestetään Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa hotelli Versossa, jossa lehtitietojen mukaan järjestettiin tämän kuun alussa Matti Nykäsen muistotilaisuus.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme