Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Tätäkin tapahtuu vuonna 2019

”Kokeilu toteutetaan kaistojen välissä seisovien, viiden minuutin välein seisomapaikkaansa vaihtavien ihmiskeilojen avulla.”

Lahti voittaa Euroopan vihreän pääkaupungin tittelin kesäkuussa. Pääkaupunkivuosi osuu vuodelle 2021, jolloin järjestetään myös kunnallisvaalit. Lahden valtuustossa tehdäänkin valtuustoaloite, jonka mukaan pääkaupunkivuoden nimi pitää muuttaa, koska alkuperäisessä muodossaan se on käytännössä yhden puolen ilmaista piilomainontaa.

Asiasta syntyy elämää suurempi poliittinen vääntö, joka halvaannuttaa kaiken muun toiminnan. Koska asiasta ei päästä yksimielisyyteen ja kaikkia miellyttävään ratkaisuun, valtuusto päätyy lukuisten äänestysten jälkeen kompromissiratkaisuun: kiistanalainen sana tiputetaan pois, joten Lahti ilmoittaa yksinkertaisesti olevansa vuonna 2021 Euroopan pääkaupunki. Edellisen kerran Lahti oli vastaavassa asemassa vuonna 2006, kun Angela Merkel, Vladimir Putin ja muut eurooppalaiset johtajat kokoontuivat Sibeliustaloon.

Lahden valtuustossa joku eroaa protestina valtuustoryhmästään, koska puoluetoverit eivät olleet tykänneet riittävästi hänen päivityksistään Facebookissa.

Valtuustoryhmän tiedotteessa kerrotaan eri versio tapahtumista: valtuutetun toiminta ei ole ollut puolueen arvojen ja yhteisten pelisääntöjen mukaista, mutta asiaa ei tarkenneta sen kummemmin. Satunnainen sivustaseuraaja voi olla vain varma, että mieliä on taas kerran pahoitettu ties mistä syystä.

Julkistus osuu harmillisesti torstain hernekeittopäivälle, mikä kuluttaa päästöoikeuksia keskimääräistä enemmän.

Timo Taulo on sitä mieltä, että hän ei ole vielä tehnyt tälle vuodelle riittävästi Lahden paikallishistoriaa käsitteleviä teatterinäytelmiä. Niinpä syksyllä saa ensi-iltansa Lahden lähihistoriaan sijoittuva Keekki ja kadonneen riimin metsästys. Se kertoo lahtelaisesta nuoresta hulttiosta, joka herää kaupungintalon putkasta yhdessä paskakuski Jepulis Penjaminin pojanpojan kanssa. Kaupungintalon tornienkelit kuiskaavat putkasta vapautetulle nuorukaiselle, että hänen kannattaisi kokeilla kykyjään räppärinä. Kadulle päästyään Keekki vilkaisee hyppyrimäkien suuntaan ja päättää vielä jonakin päivänä esiintyä siellä täydelle montulle.

Pelicans etenee jääkiekon SM-liigassa pudotuspeleihin ja aloittaa kevään kamppailut lupaavasti. Päävalmentaja Ville Nieminen sanoo lehdistötilaisuudessa, että kortti kävi kirkonmiehelle ja kovat ovat ajat, mutta niin ovat ajanottajatkin. Ratkaisuotteluun siirryttäessä kristallipalloon tulee valitettavasti toimintahäiriö ja kuva muuttuu epäselväksi kohinaksi, joten lopullinen sijoitus ei ole vielä kerrottavissa.

Vesijärvenkadulle päätetään tehdä kompromissina liikennekokeilu, jossa toiseen suuntaan saa ajaa viiden minuutin ajan kahdella kaistalla ja toiseen suuntaan yhdellä.

Sen jälkeen suuntia vaihdetaan seuraavaksi viideksi minuutiksi. Kokeilu toteutetaan kaistojen välissä seisovien, viiden minuutin välein seisomapaikkaansa vaihtavien ihmiskeilojen avulla. Heidän palkkaamiseen saadaan valtiolta rahaa aktiivimalliin liittyvän työllisyyskokeilun nimissä.

Henkilökohtaisen päästökaupan kokeilu avataan juhlavassa seremoniassa syyskuussa. Tilaisuuden ajoituksessa on tapahtunut suunnitteluvirhe. Julkistus osuu harmillisesti torstain hernekeittopäivälle, mikä kuluttaa päästöoikeuksia keskimääräistä enemmän.

Keskimäärinhän ihminen vapauttaa tutkimusten mukaan 0,5–2 litraa kaasua vuorokaudessa lynkkysuolensa välityksellä. Keskimääräinen kertapäästö vaihtelee 35–90 millilitran välillä. Koostumus vaihtelee suuresti, mutta 99 prosenttia kaasusta koostuu hiilidioksidista, vedystä, typestä, hapesta ja metaanista (0–26 %).

Lisäksi todettakoon sellainenkin fakta, että suolikaasuun hajun tuova aines muodostaa noin prosentin pierun yhteydessä vapautuvan kaasun kokonaistilavuudesta. Tässäkin tapauksessa siis pieni yksityiskohta varastaa huomion isommalta kokonaisuudelta.

Eduskuntavaalien vaalivalvojaisten paikallisilla jatkoilla tapahtuu jotain, minkä johdosta kukaan ei puhu seuraavana päivänä vaalien tuloksesta yhtään mitään.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme