Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Aamu jolloin maailma ei ollut entisensä

Tällä viikolla on julkistettu muitakin merkittäviä teoksia kuin Lahden kaupungin talousarvio. Kansainvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n raportti näki varhain maanantaiaamuna päivänvalon suuren ennakkokohun saattelemana. Olimme jo etukäteen kuulleet, että maailma herää maanantaina päivään, jonka jälkeen mikään ei ole enää entisensä.

Raportin sisällön perusteella noin dramaattisille sanoille on kieltämättä katetta. Kuten moni teistä on jo lukenut, ihmiskunnalla on nyt yksitoista vuotta aikaa saada aikaan merkittävät päästövähennykset, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä kriittiseen 1,5 asteen rajaan. Isoilla osilla maapallon alueista puhutaan konkreettisesti planeetan elinkelpoisuudesta, ei enemmästä tai vähemmästä.

Kun tilanne on noinkin vakava, luulisi asian olevan nyt aivan kaikkien huulilla. Maanantaiaamun perusteella en ole asiasta ihan varma.

Oheisessa kuvassa on suosittujen uutissivustojen luetuimpia juttuja maanantaiaamuna noin kello 10. Ilmastonmuutosraporttia oli tuolloin ehditty paukuttaa kaikista mahdollisista tuuteista jo muutaman tunnin ajan. Näyttääkö aamulta, jolloin mikään ei ole ihmiskunnassa ennallaan? Ei sillä, etteikö Jari Sillanpään yleisökato olisi muutama vuosi sitten kerrottuna tuntunut dramaattiselta käänteeltä.

Ei sillä, etteikö Jari Sillanpään yleisökato olisi muutama vuosi sitten kerrottuna tuntunut dramaattiselta käänteeltä.

Muutaman nettiotsikon listaus ei tietenkään ole täydellinen läpileikkaus suomalaisten mielenmaisemasta, mutta siitä huolimatta tuohon asetelmaan kiteytyy mielestäni koko ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun vaikeus.

Tieteellinen raportti ei sittenkään ollut mikään vieraan sivilisaation avaruusalus, joka on jonakin kauniina aamuna tupsahtanut taivaanrantaan mullistamaan maailmankuvaamme. Päinvastoin, ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo niin kauan, että siihen on vaarallisella tavalla turruttu. Siksi on aivan liian helppo ohittaa ikävät otsikot ja uppoutua tuttuun viihde-, rikos- ja ihmissuhdehötön aina niin koukuttavaan maailmaan.

Monen keskivertotallaajan mielenmaisemaan ilmastonmuutos tulee todenteolla lähinnä poikkeuksellisten säiden aikaan, mutta heti säiden viilentyessä ja metsäpalojen sammuessa mielen täyttävät taas muut kiireellisemmiltä ja tärkeämmiltä tuntuvat asiat. Ilmiö on rationaalisesti ajalteltuna järjetön, mutta tunnetasolla helposti ymmärrettävissä.

Hurskastelun ja väärinkäsitysten välttämiseksi korostettakoon, että en itse koe olevani näissä asioissa yhtään keskimääräistä parempi ihminen. Päinvastoin, kuulen säännöllisesti jostakin takaraivon suunnalta omatunnon kolkutusta, mutta siihen se sitten melkein jääkin. Kun on just nyt niitä muita kiireitä.

Koko ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta kaikkein olennaisinta kuitenkin on, miten meidät laiskanpulskeat peruspulliaiset saadaan elämään kestävämmin. Tiedostava edelläkävijäjoukko ei riitä yksinään muuttamaan kokonaiskuvaa.

Kaiken edellä kuvatun perusteella en laskisi ihan hirveästi valistuksen ja asennekasvatuksen varaan. Sen sijaan kaikenlaiset rahalliset ohjauskeinot toimivat tässäkin asiassa tehokkaimmin. Mitä enemmän saamme sanktioita huonoista valinnoista ja palkkioita hyvistä valinnoista, sitä nopeammin muutamme valintojamme.

Koko homma olisi lopulta ”helppo” hoitaa pois päiväjärjestyksestä, jos kyseessä ei olisi niin pirullisella tavalla globaali ongelma. Miksi pitäisi pyöräillä töihin, kun ne jenkit, kiinalaiset ja intialaiset tupruttavat surutta kivihiiltä taivaalle?

Hyviä kysymyksiä, joihin ainakaan minulla ei ole tyhjentäviä vastauksia. Sen sijaan on helppo ymmärtää, että kyse on paljon isommasta asiasta kuin yhdestä tai kahdesta USA:n vaalikaudesta. Valta vaihtuu joskus rapakon takanakin, mutta ilmasto ei odota.

Siksi tekoja tarvitaan myös paikallisella tasolla. Niin kaukaa haetulta kuin se saattaa tuntuakin, maanantaina julkistettu ilmastonmuutosraportti ja tiistaina julkistettu Lahden talousarvio kytkeytyvät entistä tiiviimmin toisiinsa. Paljon muutakin yhteistä noissa teoksissa on. Molemmmissa teoksissa käsiteltyjen aiheiden osalta kaikki ovat tienneet jo pitkään tienneet perusongelmat. Molemmista on riittänyt ”tarttis tehdä jotain” -tyyppistä puhetta. Kummassakin tapauksessa voi paeta Siltsun kuulumisten pariin, jos todellisuus ahdistaa. Kummankaan osalta ei ole myöhäistä ajatella, että tänään on tulevaisuuden ensimmäinen päivä.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme