Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Luvassa kaksintaisteluita ja mustia hevosia

Portaat tähän taloon voivat olla yllättävän jyrkät, vaikka niitä olisikin tottunut talsimaan. Kuva: Sami Lettojärvi

Puolueet ovat jo nimenneet ensimmäisiä ehdokkaitaan ensi kevään eduskuntavaaleihin, ja viimeisistä nimistä käydään parhaimmillaan vilkasta spekulaatiota. On siis aika tehdä ennakkokatsaus vaalien paikallisiin asetelmiin puolueittain.

Demarit kärsivät vuonna 2015 valtakunnallisen vaalitappion, mutta Lahdessa puolueella oli syytä juhlaan. Mika Karin ja Ville Skinnarin tie eduskuntaan tasoittui ratkaisevasti, kun Hämeenlinna ääniharava Johannes Koskinen jättäytyi pois peleistä juuri ennen vaaleja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin. Nyt Koskinen on yrittämässä paluuta eduskuntaan, joten lahtelaiset kansanedustajat joutuvat jännittämään tosissaan paikkansa puolesta. Paljon riippuu siitä, realisoituuko puolueen nykyinen gallup-kannatus vaalipäivänä, jolloin molemmille voisi olla edelleen tilaa.

Edellisissä eduskuntavaaleissa Kari päihitti Skinnarin äänin 6 867 - 5 711. Ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, miten päin puntari asettuu tällä kertaa. Skinnari on nostanut demarikentällä profiiliaan puolueen varapuheenjohtajuuden myötä. Tämä näkyi äskettäin myös demareiden sisäisessä jäsenäänestyksessä, jossa Skinnari pärjäsi Karia paremmin. Vielä edellisten vaalien kynnyksellä tilanne oli vastaavassa äänestyksessä päinvastainen.

Kumpi tahansa paikallisista edustajista mahdollisesti tipahtaisi, pettymys olisi varmasti kova. Tällä vaalikaudella hankitun kokemuksen myötä Kari voisi olla varteenotettava vaihtoehto puolustusministeriksi, ja Skinnarikin on varmasti jo ehtinyt mielikuvissaan istua ministeriauton kyydissä.

Lahtelaiset kansanedustajat joutuvat jännittämään tosissaan paikkansa puolesta.

Kahta ministeriä puolue tuskin Lahdesta nimittäisi, joten kaksintaisteluasetelmalle on nähtävissä jatkoa myös vaalien jälkeisessä pelissä, mikäli molemmat menevät läpi ja demareista tulee hallituspuolue.

Demareilla on Hämeessä niin kokenut ehdokaslista, että Sirkku Hildénin ja Marju Markkasen tapaiset paikalliset haastajat tarvitsevat hyvästä kuntavaalimenestyksestään huolimatta pienen ihmeen kolkutellakseen tosissaan Arkadianmäen ovia.

Kokoomuksen riveissä odotetaan mielenkiinnolla, millaiseen ratkaisuun Orimattilan kansanedustaja Kalle Jokinen päätyy. Mikäli hän väistyy, uusille tulokkaille avautuu lisää elintilaa. Kantahämäläistä Timo Heinosta ja Sanni Grahn-Laasosta voi pitää suhteellisen varmoina läpimenijöinä, joten ilman paikallista vaalivoittoa puolueelle olisi Päijät-Hämeen puolelta edelleen tarjolla vain yksi paikka. Lahdessa puolueen toistaiseksi julkistettuja kärkiehdokkaita ovat valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau ja teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron.

Molemmat ovat paikallisesti tunnettuja nimiä, mutta kunnallisvaaleissa äänipotti jäi kummallakin viime vuonna hieman yli 500 äänen suuruusluokkaan. Esimerkiksi demareiden kärkinimien kohdalla puhuttiin samanaikaisesti aivan eri lukemista. Kuntavaaleista ei voi vetää suoria yhtäläisyysmerkkejä eduskuntavaaleihin, mutta ilmiselvästi molempien on syytä löytää vielä yksi kirivaihde havitellakseen tosissaan läpimenoa.

Kokoomuksen odotetaan julkistavan lähiaikoina myös valtuuston varapuheenjohtajana toimivan Hannu Rahkosen ehdokkuuden. Hänellä on yhtä vähän syytä tyytyä apukuskin rooliin kuin toisella Villähteen miehellä, Valtteri Bottaksella. Edellisissä vaaleissa Rahkonen keräsi 520 ääntä, eli hän painii täysin samassa sarjassa Bruneaun ja McCarronin kanssa, vaikka tulikin haastajana Lahden kuvioihin vanhan Nastolan puolelta.

Mikäli Juha Rostedt vielä ilmaantuisi listalle, olisivat paikalliset kokoomuslaiset jälleen väistämättä syömässä tehokkaasti toisensa ääniä.

Mielenkiintoista on nähdä, ilmestyykö kokoomuksen listalle lisääkin mustia hevosia. Aino-Kaisa Saarinen on ehtinyt jo kiistää ehdokkuutensa ottaessaan vastaan uuden työtehtävän Salpausselän kisojen pääsihteerinä. Vielä on kuitenkin aikaa tulla uusiin aatoksiin.

Puolue varmasti ottaisi tunnetun nimen mielellään ääniharavakseen, mutta ratkaisu olisi henkilökohtaisesti merkittävä takapakki esimeriksi Bruneaulle tai Hollolan Kristiina Hämäläiselle, joiden voisi kuvitella kamppailevan samantyyppisistä äänestäjistä.

Vihreät ratkaisevat oman ehdokaslistansa jäsenäänestyksessä, koska puolueella oli Hämeen piirissä ensimmäistä kertaa merkittävästi enemmän innokkaita ehdokkaita kuin paikkoja on tarjolla.

Ehdokashakemuksia tuli yhteensä 24, joista 14 pääsee ehdolle. Suoraan jäsenäänestyksen perusteella listoille pääsee seitsemän eniten ääniä saanutta. Seuraavan seitsemän osalta puolueella on mahdollisuus vaihtaa kolme henkilöä, jotta lopullisella listalla toteutuu mahdollisimman hyvin muun muassa sukupuolten ja eri alueiden tasapaino.

Ehdokasehdokkaat julkistetaan vasta tämän viikon lopulla. Kisassa on mukana muun muassa lahtelaisia valtuutettuja, mutta ainakin puolueen paikallisiin veteraaneihin jo laskettava Aleksi Mäntylä on jättämässä leikkiä väliin. Vihreilläkin on mahdollisuus saada listoille mielenkiintoisia mustia hevosia. Onhan puolueella esimerkiksi Asikkalassa valtuutettuna Juha Tapiola, joka on saanut Lahdessa paljon näkyvyyttä toimiessaan siviilityössään kaupunginreviisorina piikkinä paikallisten virkamiesten lihassa.

Suomessa ja Lahdessa on muitakin puolueita, joten spekulaatio jatkuu ensi viikon lehdessä tällä samalla palstalla.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme