Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Urheilu-uralta moneen suuntaan

Aino-Kaisa Saarinen aloitti uudessa työssään Salpausselän kisojen pääsihteerinä lähes päivälleen viisi kuukautta sen jälkeen, kun hän tässä ylitti maaliviivan viimeistä kertaa kisoissa urheilijana. Kuva: Katja Luoma

Kukapa olisi arvannut, että tämän vuoden mätäkuun kuumin paikallinen kesäkohu syntyy talviurheilun ympärille?

Heinäkuun lopussa julkistettu Aino-Kaisa Saarisen valinta Salpausselän kisojen pääsihteeriksi ja Lahti Eventsin tuottajaksi herätti onnitteluiden ohella myös kritiikkiä ja ihmetystä. Olihan työpaikkailmoituksessa vaadittu .kokemusta tapahtumien kehittämisestä ja tuottamisesta., ja hakijan toivottiin myös olevan .vahvan näkemyksen omaava kokenut esimies..

Kohina pyörähti uusille kierroksille viime viikolla, kun monessa liemessä keitetty tapahtuma-alan konkari Martin Mustonen kertoi olleensa yksi tehtävän hakijoista ja esitti perusteltua kritiikkiä valintaa kohtaan.

Uusille laduille lähtenyt Saarinen on nyt väistämättä tilanteessa, jossa hänellä on paljon todistettavaa. Tässä lehdessä julkaisemme Saarisen haastattelun, jossa hän kertoo omia näkemyksiään uudesta tehtävästään ja nimityksen herättämästä kritiikistä.

Saarinen on nyt väistämättä tilanteessa, jossa hänellä on paljon todistettavaa.

Saarisen valitsijat varmasti olettavat ja toivovat, että Saarinen pystyy hyödyntämään uudella urallaan kaikkea sitä päämäärätietoisuutta, suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä, jota on tarvittu menestyksekkään urheilu-uran rakentamiseen. Paineensietokyvystäkään tuskin on haittaa nimityksen herättämässä kohinassa.

Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki ja hallituksen puheenjohtaja Jari Salonen ovat perustelleet valintaa monin tavoin. Mäki on muistuttanut, että Saarinen on rakentanut ja kehittänyt itse tuotetta nimeltä Aino-Kaisa Saarinen, ja laatinut muun muassa vuosibudjetin. Salonen puolestaan uskoo, että Saarinen on saanut hyvää oppia kiertäessään kisoissa maailmalla .Tuskin hän on laput silmillä kisoissa kulkenut., Salonen kommentoi (IS 6.8.).

Kommentit ovat herättäneet sarkastisia huomauksia, joissa on pohdittu muun muassa pitkäaikaispotilaan pätevyyttä sairaalan johtoon.

Parhaimmillaan urheilu-ura antaa hyviä eväitä työelämään. Suomalaisille urheilijoille rohkaisevana esimerkkinä on muun muassa entinen jäätanssija Petri Kokko , joka on kohonnut merkittäviin johtotehtäviin hakukonejätti Googlen palveluksessa. Pari vuotta sitten antamassaan haastattelussa Kokko kertoi hyödyntävänsä urheilu-uran harjoitteluohjelmista tuttuja oppeja myös työelämässä: Kalenterissa joka kolmas viikko on merkattu palautusviikoksi. Urheilijalle se merkitsi kevyempää treeniä, työelämässä vähemmän palavereja ja matkustamista: .Olen pukukopin kasvatti. Pitkällä aikavälillä itsestään saa enemmän irti, kun työ ei ole yhtä putkea elokuusta jouluun.. ( Aamulehti 20.6.2016)

Yhdistetyn olympiavoittaja Samppa Lajunen puolestaan on kaikessa hiljaisuudessa luonut merkittävää uraa oman sijoitusyhtiön ja -rahaston pyörittäjänä. Lajusen yhtiöllä on kiinteistösijoituksia kymmenellä eri paikkakunnalla. .Sijoitus- ja rahoitustoiminta alkoi kiinnostaa ehkä siksi, että olen aina tykännyt kovista haasteista, jota tämä ala ehdottomasti tarjoaa. Siinä pystyy asettamaan riman korkealle samalla tavalla kuin urheilussa, ja siinä myös joutuu tekemään hartiavoimin töitä tavoitteiden yli päästäkseen..

Samantyyppisiä kommentteja kuulee paljon niiltä lukuisilta ex-urheilijoilta, jotka työllistävät itsensä nykyään erilaisissa myyntitehtävissä.

Päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy, ja paljon. Paikallisesti tunnetuimmasta päästä on ex-jääkiekkoilija Marko Jantusen tarina, johon onneksi on viime aikoina kirjoitettu valoisampia lukuja.

Maailmalta löytyy toinen toistaan uskomattomampia kertomuksia siitä, kuinka elämänhallinta on karannut käsistä urheilun myötä tapahtuneen äkkirikastumisen myötä. NBA-urallaan yli 60 miljoonaa dollaria tienannut koripalloilija Darius Miles tuhlasi omaisuutensa ja joutui henkilökohtaiseen konkurssiin. Pakkohuutokaupassa myytiin muun muuassa hänen leivänpaahtimensa kahdella dollarilla.

Kyse ei ole vain yksittäista-29pauksista. Erään arvion mukaan amerikkalaisen jalkapallon ammattilaissarja NFL:n pelaajista peräti 80 prosenttia on taloudellisissa vai-29keuksissa kolmen vuoden kuluttua uransa loppumisesta.

Kaikesta päätellen Aino-Kaisa Saarisen leivänpaahdinta ei ihan heti tarvitse pakkohuutokaupata. Petri Kokon tai Samppa Lajusen tapaisiin siviilielämän meriitteihin on kuitenkin vielä matkaa.

Saarinen on nyt samantyyppisessä tilanteessa kuin kilpaillessaan ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten Salpausselän kisoissa. Näytön paikka on annettu, numerolappu on laitettu rintaan ja tulokset puhuvat lopulta puolestaan.

Tässä vaiheessa ei ole vielä tuomioiden aika. Lahden ja kisojen kannalta on syytä toivoa, että Saarinen onnistuu näpäyttämään epäilijöitään. Muussa tapauksessa kriittiset katseet kohdistuvat ennen kaikkea valinnan tehneisiin henkilöihin.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme