Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Kohta myös oikeita rakennuksia?

Alueen kaavasuunnitelman ensimmäisissä havainnekuvissa lähes kymmenen vuotta sitten tornitalot näyttivät haihtuvan ilmaan, mikä herätti arvostelua vääristelystä. Koko alue kuvattuna alkuvaiheen havainnekuvissa. Tässä vaiheessa vielä väläyteltiin uutta taidemuseota linja-autoaseman viereen. Ranta-Kartanon kaavasuunnitelman vastustajien laatimassa kuvassa pyrittiin hahmottamaan, miten suunnitelma tukkii mai­semat. Kaupunkiasumista vuodelta 2008 peräisin olevassa tunnelmakuvassa. Alhaalla menee alueen läpi menevä kävelyväylä. Tuoreimmassa havainnekuvassa hotelli on sijoitettu vasemmanpuoleiseen kulmaukseen Kisapuiston viereen.

Oheisessa koosteessa vain pieni raapaisu kaikesta siitä havainnekuvien ilotulituksesta, jota olemme saaneet vuosien varrella ihmeteltäväksemme Ranta-Kartanon alueelta. Lukuisista piirroksista huolimatta emme ole nähneet alueel­la vielä ensimmäistäkään ­oikeaa uutta rakennusta.

Nyt alueella tapahtuu kuitenkin enemmän kuin koko menneen kymmenen vuoden aikana. Katutyöt ovat täydessä vauhdissa, ja viime viikolla kaupunginhallitus näytti alustavasti vihreää valoa Kisapuiston viereen suunnitellulle vesiliikuntakeskukselle ja kylpylähotellille.

Käytiin aikanaan paljon painomustetta alueen kaavan arvosteluun, koska pidin sitä liian tukkoisena noihin maisemiin. Se keskustelun aika on mennyt ohi jo ajat sitten, joten tuoreimmalle suunnitelmalle on syytä nostaa peukkua.

Matkailua ja liikuntaa palvelevien kortteleiden ansiosta Ranta-Kartanon alueen rakentaminen hyödyttäisi koko kaupunkia ja kaikkia kaupunkilaisia aivan eri tavoin kuin pelkistä asuinkerrostaloista koostuvassa ratkaisussa. Toivottavasti suunnitelma toteutuu ja sen kustannukset pysyvät suunnitelmien tarkentuessakin kaupungin kannalta kohtuullisina.

Tuoreimmalle suunnitelmalle on syytä nostaa peukkua.

Tarkemmassa suunnittelutyössä on syytä kiinnittää huomiota rakennusten ulkoasuun, jota tuoreimmissa havainnekuvissa ei ole vielä yritettykään esittää. Paraatipaikalla ei soisi näkevänsä tusinarakentamista.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme