Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Jippii, meillä on 0,8 prosenttia enemmän vapautta!

Kohti eurooppalaisempia juomatapoja? Kaupasta ostetuissa tölkeissä voi olla tulevaisuudessa 5,5 prosentin vahvuista olutta. Kuva: Matti Saira

Alkoholilain ympärillä pyörinyt keskustelu on ollut vähintään yhtä hämmentävää seurattavaa kuin tiedusteluvuotoon liittyvä kohu. Olen ehkä tässäkin asiassa epäpätevä ammattiini ja surkea lukijakuntani tuntojen tulkki, mutta en ole koskaan käsittänyt, mikä koko asiassa on kaiken tuon meuhkaamisen arvoista. Onko asia oikeasti noin kiinnostava vai onko sittenkin kyse median aiheen ympärillä pyörineiden lobbareiden muodostamasta näköharhasta, jonka myötä asia nousi itseään isommaksi?

Nyt olemme joka tapauksessa saamassa lain, jonka myötä kaupoissa saa myydä 0,8 prosenttiyksikköä vahvempia alkoholituotteita kuin aiemmin. Samalla mm. monet ravintoloiden määräykset löystyivät.

Mielestäni vähäpätöinen asia, mutta ei kaikkien mielestä. Heti päätöksen jälkeen some täyttyi kommenteista, joiden mukaan vapaus on ottanut voiton holhousyhteiskunnasta. Nyt kuulemma luotetaan kansalaisten kykyyn ottaa vastuuta omasta elämästään eikä luoteta valtion kaikkivoipaisuuteen.

Hellyyttävää. Tuollaista se näköjään on, kun ideologia sekoittaa pään pahemmin kuin 5,5 prosenttinen olut. Silloin asiat saavat suhteettoman painoarvon. Kommenttien perusteella voisi luulla, että Suomi on juuri vapautunut sosialismista ja on ottamassa ensimmäisiä askeleitaan markkinatalouteen.

Voisi luulla, että Suomi on juuri vapautunut sosialismista ja on ottamassa ensimmäisiä askeleitaan markkinatalouteen.

Monet lakiuudistukseen liittyvät helpotukset ja normien purut ovat olleet varmasti paikallaan, ei siinä mitään. Tuosta prosenttiveivauksen mielekkyydestä en kuitenkaan ole lainkaan varma. Kenelle muka on ollut todellinen ongelma, että ruokakaupasta ei ole saanut nelosolutta? Jos en edes osa asiantuntijoiden arvioimista lisääntyvistä alkoholiongelmista toteutuu, en ymmärrä muutoksen mielekkyyttä. Puheet eurooppalaisiin juomatapoihin siirtymisestä tuntuvat lähinnä surkuhupaisalta hurskastelulta. Siinä tapauksessa olisi ollut loogisempaa tuoda samantien viinit ruokakaupppaan.

Kyse on kansanterveydellisestä pohdinnasta, jossa on helppo kadottaa kokonaiskuva miettimällä asiaa vain omien kulutustottumustensa näkökulmasta ja hokemalla kiilusilmäisesti tyhjyyttään kumisevaa vapauden mantraa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme