Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Kehätien valmistuttua uutta baanaa rullahiihdolle?

Mitäs jos rullahiihtäjät tuotaisiin Hälvälästä lähemmäksi talvisia Salpausselän kilpareittejä? Miettimisen arvoinen näkökulma urheilukeskuksen kehittämistä pohdittaessa. Kuva: Mirja Hussain mhus

Lahtelaisen kunnallispolitiikan syksyssä on ollut esillä niin isoja asioita, että lukuisat pienemmät risaukset jäävät helposti huomiotta. Näin kävi mm. keskustan valtuustoryhmän aloitteelle, jota valtuusto käsitteli jo syyskuun kokouksessa. Toukokuussa jätetyssä aloitteessa oli esitetty rullahiihtoradan rakentamista urheilukeskukseen. Aloitteen taustalla oli mm. Hälvälän rullahiihtoradan heikko kunto.

Vähemmän yllättäen aloite ei johtanut nyt välittömiin toimiin. Asian esittelijänä toiminut liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki viittasi mm. Salpausselän virkistysalueen kaavarajoitteisiin. Vastauksessa suositeltiinkin kaikessa yksinkertaisuudessaan urheilukeskuksen läheisten kevyen liikenteen väylien pitämistä sellaisessa kunnossa, että rullahiihto onnistuu.

Tekstissä kuitenkin vilahti yksi ikäänkuin ohimennen heitetty ajatus, jota sietää miettiä tarkemmin. Kun nykyinen valtatie 12 muuttuu eteläisen kehätien valmistuttua kaduksi, tarjoaa se uusia mahdollisuuksia myös viereiselle urheilukeskuksen alueelle. Rullahiihtoaloitteeseen annetussa vastauksessa väläytettiinkin, että urheilukeskus yhdistettäisiin tiealueeseen uusin yhteyksin nykyistä paremmin. Kun tiealue nivoutuu entistä enemmän kaupunkialueeseen, voitaisiin sinne suunnitella erilaisia liikunnallisuuteen ja aktiivisuuteen houkuttelevia elementtejä.

Ei hassumpi ajatus. Kärpäsenmäki on ihanteellinen paikka noin kilometrin mittaiseen ylämäkivetoon, tekee sen sitten rullasuksilla, rullaluistimilla, pyörällä tai juoksemalla. Mäen päällä on lisäksi säännöllisesti järjestettyä liikenteenvalvontaa pitämässä vieressä menevien autoilijoiden nopeudet kurissa.

Enää pitäisi ratkaista, tehdäänkö paluureitti kustannustehokkaasti samaa tieväylää hyödyntäen, vai sittenkin jotenkin kiemurrelleen esim. vanhan raviradan kautta.

Vai olisiko sittenkin järkevämpää panostaa lumella hiihtoon ja laajentaa Lahden hiihtokautta jäähdytetyn ladun avulla? 29

Pienellä mielikuvituksella urheilukeskuksesta voisi saada nykyistä ympärivuotisemman kuntourheilun keitaan. Paikasta löytyy jo valmiiksi mm. kaupungin parhaita porrasjuoksupaikkoja, joten tuon ajatuksen jatkojalostaminen onnistuu muutenkin kuin mammuttimaisilla investoinneilla.

Urheilukeskuksen pitkän tähtäimen kehittämistä miettivillä päättäjillä ja ja virkamiehillä on käsissään hyvät kortit, jotka pitää vain osata pelata oikein. Nykyään alue on niin paljon vajaakäytöllä, että kehitysaskeleiden ottaminen ei ole rakettitiedettä. Viereisen valtatiealueen tuleva muutos kannattaa pitää mielessä niissä pohdinnoissa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme