Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Uusi nimi, vanha nimi tai ei-turkulainen nimi

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, näemme lähivuosina maailmanhistorian ensimmäisen yliopiston, jonka nimessä on mainittu Lahden kaupungin nimi. Lappeenrannan teknillisen yliopiston nimeksi on tulossa Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT. Pieni askel ihmiskunnalle, mutta iso henkinen loikka päijäthämäläiselle maakuntakaupungille, jossa on haaveiltu noin sata vuotta omasta yliopistosta. Muutoksessa menee tosin vielä tovi, sillä yliopiston nimen muutos vaatii eduskuntakäsittelyn.

Arkisemmassa käytössä uutta yliopistoa on tarkoitus kutsua nimellä LUT-yliopisto. Näppärä suunnitelma kaikkiaan. Vakiintunut LUT-nimitys säilyy markkinointikäytössä ja jokainen voi sitten mielessään miettiä, haluaako tuon L-kirjaimen viittaavaan enemmän Lappeenrantaan vai Lahteen. Idea vaikuttaa samantapaiselta kuin paikallista salibandyväkeä puhuttaneessa järjestelyssä, jonka myötä Lammin Salibandy muutti Lahteen ja muutti viralliseksi nimekseen LASB.

Tuo yliopiston nimen muutokseen liittyvä asia saattaa kuulostaa äärimmäisen vähäpätöiseltä yksityiskohdalta verrattuna kaikkeen siihen myllerrykseen, joka on nyt käynnissä paikallisessa korkeakoulukentässä. Todellisuudessa nuo nimeen liittyvät ratkaisut ovat kaikkea muuta kuin läpihuutojuttuja, koska nimiin liittyy aina niin paljon tunnetta ja menneisyyden painolastia.

Tiettävästi tässäkin tapauksessa nimiasiaan on jouduttu käyttämään huolella aikaa ja energiaa. Nimen tekijöillä ei ole ollut varaa pyllistää sen paremmin Lappeenrannan kuin Lahden suuntaan.

Nimen tekijöillä ei ole ollut varaa pyllistää sen paremmin Lappeenrannan kuin Lahden suuntaan.

Toivottavasti tämä paikallinen korkeakoulu-uudistus ei kuitenkaan saa yhtä tragikoomisia piirteitä kuin Tampereella, jossa Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto ovat yhdistymässä. Keväällä julkistetun esityksen mukaan yhdistyvän korkeakoulun viralliseksi nimeksi olisi tullut Tampereen uusi yliopisto.

Äskettäin julkistetun tiedon mukaan nimeksi olisi sittenkin tulossa Tampereen yliopisto, minkä johdosta mm. Helsingin Sanomien toimitus ei voinut vastutaa kiusausta laatiessaan samantien klassikoksi noussutta otsikkoa lehden uutissivuille: ”Tampereen yliopistosta Tampereen yliopisto”.

Eikä tässä vielä kaikki. Tampereen yliopiston nimi ei kelvannut Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijakunnalle. ”Koska kyseessä on yhden yhdistyvän korkeakoulun nykyinen nimi, syntyy vaikutelma, että Tampereen teknillinen yliopisto sulautuu Tampereen yliopistoon eikä yliopisto ole aidosti yhteinen”, kannanotossa todettiin. Niinpä opiskelijakunta vaatii nyt uuden ehdotuksen tekemistä siten, että yliopistojen yhteisöjä on aidosti kuultu.

Oman kompromissiesityksensä asiaan on tehnyt molemmissa tamperelaisissa yliopistoissa pitkään toiminut, huumoripohjalta ponnistava Ei-turkulainen osakunta. Järjestö ehdottaa uuden yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulainen yliopisto. Järjestö toteaa perustellusti, että ei-turkulaisuus on kaikkia tamperelaisia ja laajemminkin oikeaa Suomea yhdistävä asia. Mikä riemastuttavinta, järjestö ehti napata omaan käyttöönsä uudelle yliopistolle englanninkielisen virallisen nimen mukaisen nettiosoitteen: tampereuniversity.fi. Nyt tuon arvovaltaisen osoitteen takaa löytyy tärkeää turkulaisuuden vastaista asiaa.

Olisiko tässä hyvää esikuva myös kimppaan meneville Lappeenrannan ja Lahden korkeakouluihmisille? Turku on täältä katsottuna vähän etäinen ja mitäänsanomaton yhteinen vihollinen, mutta näin lahtelaisnäkökulmasta ei-helsinkiläisyyden voimaannuttavaa ja yhdistävää vaikutusta ei voi koskaan aliarvioida.

Riittää noissa nimiasioissa miettimistä muuallakin kuin korkeakoulumaailmassa. Remontissa olevaa Lahden kaupunginsairaalan kiinteistöä kutsutaan edelleen Lahden kaupunginsairaalaksi, vaikka siellä ei enää olekaan sairaalatoimintaa. Uusi nimi tarkoitus linjata vasta sitten, kun kiinteistön uudistushankkeen toinen vaihe valmistuu vuoden 2019 alussa.

Henkilökohtaisesti näissä viimeaikojen nimisirkuksissa on sulattelemista. Sekä lahtelainen syntymäpaikka että tamperelainen opiskeluapaikka ovat molemmat ehkä vaihtamassa nimeään, tai sitten eivät.

Enää pitäisi muistaa, oliko tämän nykyisen työpaikan nimi pohjimmiltaan vanha vai uusi. Ymmärtääkseni tämä ei ole uusi versio vuonna 1963 lakkautetusta Lahti-lehdestä. Lehtemme nimi on siis pohjimmiltaan vanha, niin ristiriitaiselta kuin se voi kuulostaakin. Kuka vielä väittää, että nimiasiat ovat yksinkertaisia?

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme