Ämpärillinen
Tommi
Berg
@TommiMBri tommi.berg@uusilahti.fi

Lahdesta Suomen juhannuspääkaupunki

Kokko roihuaa komeasti myös kaupungin keskustan lähettyvillä. Kuva: Timo-Pekka Heima

On jälleen se aika vuodesta, kun puoli Suomea ajaa autojonossa keskelle metsää sytyttämään järven rannalla olevaa risukasaa, huitomaan hyttysiä ja lämmittämään saunaa. Autoletkassa istuessa sitä voisi helposti luulla, että kaupungit ovat juhannuksena tyhjillään. Luulo ei ole tässäkään asiassa tiedon väärtti.

Sen voi havaita omin silmin kuka tahansa, joka astelee juhannusaattona esimerkiksi Lahden satamaan. Rannat ovat täynnä kaupunkilaisia katselemassa aallonmurtajan nokalla roihuavaa kokkoa. Itsekin on tullut oltua siellä monena vuotena joukon jatkona.

Eihän tuossa oikeasti mitään yllättävää pitäisi olla. Vastoin yleistä harhaluuloa kaikilla suomalaisilla ei ole käytössään omaa tai sukulaisten kesämökkiä. Tulevaisuudessa tämä on mitä todennäköisimmin entistä yleisempää, kun nuoremmat ikäluokat eivät halua ottaa taakakseen perinteiseen mökkeilyyn liittyvää työleiriä.

Kannattaisiko Lahden iskeä tähän trendiin vielä vahvemmin kiinni? Tuodaan satamaan aitoa suomalaista juhannusta muutenkin kuin kokon muodossa ja tehdään Lahdesta todellinen Suomen juhannuspääkaupunki. Miksei se voisi olla mahdollista, jos kerran Riihimäkikin on julistautunut pääsiäiskaupungiksi, mitä ikinä se tarkoittaakaan.

Juhannuksena vaikutelma voidaan tehdä täydelliseksi kuskaamalla rantaan riittävästi hyttysiä. Tehdäänhän täällä koneiden avulla luntakin hiihtokisoja varten.

Lahdella on monia luontaisia edellytyksiä juhannuskaupungiksi. Tämä on Helsingistä päin tullessa ensimmäinen paikka, mistä todellinen järvi-Suomi alkaa.

Täydellisen juhannuksen viettoon sopivaa maisemaa on helppo tehostaa muutamalla tarkoin harkitulla investoinnilla. Tehdään rantaan Helsingin mallin mukaisesti rantasaunojen ja terassien muodostama kokonaisuus, jossa kuka tahansa pääsee pientä maksua vastaan pulahtamaan järveen ja tarvittaessa hakkaamaan itseään koivunoksilla. Saunamaailma voisi mahdollisesti kytkeytyä Teivaan hotelliin, kuten joissakin visioissa on jo väläytelty.

Rantaan on helppo tehdä myös matalamman kynnyksen juhannuspisteitä, jotka syntyvät pienillä kustannuksilla. Rakennetaan rantaan makkaranpaistopaikkoja ja tuodaan niiden lähettyville polttopuita, joita grillaajat saavat itse pilkkoa paikalla olevilla lainakirveillä. Turvallisuussyistä ja varkauksien estämiseksi ne voivat olla kiinni parin metrin kettingeissä, jotka on pultattu tiukasti maahan kiinni.

Näillä suhteellisen pienillä kikkailuilla olemme onnistuneet tuomaan jo ison osan mökkireissun olennaisista elämyksistä keskelle kaupunkia. Juhannuksena vaikutelma voidaan tehdä täydelliseksi kuskaamalla rantaan riittävästi hyttysiä. Tehdäänhän täällä koneiden avulla luntakin hiihtokisoja varten.

Jos ja kun Lahden kaupunkijuhannus tuotteistetaan ja brändätään kunnolla, kuviossa on vain voittajia. Aurinkoisella säällä rannassa on täysi karnevaali. Sateen sattuessa ihmisten on helppo siirtyä sataman ja keskustan ravitsemusliikkeisiin jatkamaan keskikesän juhlaa. Lahtelaisessa juhannuksessa maaseudun ja kaupungin parhaat puolet ovat tarjolla samassa paketissa.

Ei muuta kuin sanoista tekoihin. Lahdessa on parhaillaan tekeillä sataman ja urheilukeskuksen välisen alueen kehittämissuunnitelma, jonka osalta odotetaan seuraavia askelmerkkejä syksyllä. Tässä esitetyt ajatukset ovat vapaasti hyödynnettävissä. Olisiko juhannus 2018 jo kaikkien aikojen lahtelainen kaupunkijuhannus?

Sitä odotellessa nautitaan tästä kesästä! Itsekin jään nyt kesälomalle. Perinteiseen tapaan tämän sivun älyllinen taso nousee taas muutamaksi viikoksi, kun kolumnipalstan paikalla julkaistaan sanaristikoita.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme