Kannanottoja ja kolumneja
Aatu
Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Miten minusta tulisi jotain isona?

Koulutus on tämän lehden teemana ja kuten voit näiltä sivuilta todeta, tarjotaan Lahdenkin seudulla kouluttautumiseen monia vaihtoehtoja. Nuorillehan Suomen koululaitos tarjoaa maailmanluokan opetusta, eikä aikuisenakaan ei ole liian myöhäistä lähteä opiskelemaan.

Jonkinlainen käsitys opintien ja tulevan työuran päämäärästä olisi ollut allekirjoittaneelle arvokas joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla, kun suoritin omaa oppivelvollisuuttani yläasteella.

Kaunokirjallisuuden, matematiikan funktioiden ja kasvintunnistuksen tärkeys ei silloin aivan avautunut, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna sillä oli tietenkin pääasiassa yleissivistävä merkitys. Myöhemmin myös ihan konkreettista hyötyä.

Ammatinvalintaan silloinen koululaitos ei kuitenkaan paljoa eväitä antanut.

Parin viikon TET-jaksolla hyllytettiin säilyketölkkejä kaupassa ja opinnonohjaajan tunnilla taas täytettiin Mol:n ammatinvalintatesti, jonka perusteella ahtaisin nyt merikontteja laivaan esimerkiksi Kotkassa.

Arvatenkin päädyin sittemmin lukioon miettimään ja viivyttämään tarkempia valintoja vielä kolmeksi vuodeksi. Tosin lukion jälkeenkään en oikein osannut vielä sanoa mitä minusta tulee isona.

Kun nyt peilaa näitä kokemuksia Suomen tilanteeseen eri elämänaloilla, ei voi välttyä siltä ajatukselta, että tämä opetuksen ja kouluttautumisen mallivaltio kouluttaa ihmisiä hieman liiaksikin vain kouluttautumisen ilosta vailla selkeää päämäärää.

Palomiehen, lääkärin, lentokapteenin ja leipurin työnkuvat ovat monelle selviä jo pienestä pitäen, mutta mitä tapahtuu niille kaikille muille siinä välissä? Miten kasvetaan key account managereiksi tai palveluohjaajiksi, tai mistä ylipäätään saisi tietää, haluaako mieluummin siisteihin sisätöihin vai kerrospukeutujaksi ulkotöihin?

Se luokan takapulpetissa kävi selväksi, että vaalikonetta muistuttavalla nettitestillä ei ammatinvalinnassa tule hullua hurskaammaksi.

Tein kyseisen testin nyt uudestaan, kärkinelikkona tuloksissa erottuivat huolitsija, kirjanpitäjä, palkanlaskija ja vakuutusvirkailija. Niissä työn ominaisuudet kohtaisivat teoriassa parhaiten omat taitoni ja kiinnostukseni.

Toimittajan ammatti ei päässyt Top50:een minulle parhaiten soveltuvissa ammateissa. Sitä paremmin minulle sopisivat esimerkiksi pianonvirittäjä, lennonjohtaja, äänitarkkailija ja automyyjä.

Vaan pitkä olisi nytkin matka mihinkään listan ammateista. Ne jäävät etäisiksi testituloksiksi, niistä ei muodostu kuvaa työn arjesta.

Tärkein oppi vuosia kestäneestä haahuilusta olikin se, että jokainen nuori tai vanha osaa yhden asian erinomaisesti, jotkut kaksi tai kolmekin asiaa.

Elämässään kannattaisikin jo aikaisessa vaiheessa panostaa niihin, sillä aina jossain joku tarvitsee erikoisosaajaa, oli ala mikä tahansa.

Niistä samoista yläasteen luokista ponnistivat myös elokuvatuottaja, tutkija, festivaalijohtaja ja nettikoodari. Tuskin heilläkään tuleva ammatti oli alusta asti selvillä, mutta siihen omaan juttuun panostaminen johti pitkälle, jopa aivan maaliin asti.

Yleisesti sivistyminen on hyvä asia, mutta työmarkkinat huutavat erikoisosaajia.

Tee ammatinvalintatesti Työ- ja Elinkeinotoimiston sivuilla osoitteessa www.mol.fi/avo

Testitulokseni Top10

huolitsija

kirjanpitäjä

palkanlaskija

vakuutusvirkailija

arkistonhoitaja

kuvaussihteeri

postinjakaja

toimistosihteeri

webmaster

ajojärjestelijä

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme