Jutut

Raaka-Aine pistää mikit pussiin - viimeisen keikan palkkio hyväntekeväisyyteen

Raaka-Aineen viimeiseksi kokoonpanoksi jää jo tutuksi tulleet Matti Toivonen, Jussi Mattelmäki, Tommi Fäldt, Timo Ruokola ja Tuomas Lampén. Kuva: Maria Mattelmäki

Rokkimusiikkia on joskus pidetty nuorison pilaajana, mutta se väite ei päde lauantaina. Lahtelaisyhtye Raaka-Aine nimittäin esiintyy Lahden Finlandia-klubilla ja lahjoittaa keikkapalkkionsa Päijät-Hämeen Keskussairaalan lastenpoliklinikalle.

- Toivottavasti saadaan tupa täyteen hienolle keikalle. Polilla tarvitaan niitä rahoja enemmän kuin me, perustelee yhtyeen basisti-manageri Jussi Mattelmäki.

Suurin syy miksi Raaka-Aine näin tekee, löytyy kuitenkin kesällä julkaistusta Sanottavat sanottuna -singlestä. Yläkouluikäisten harrastuksena yli 20 vuotta sitten alkanut rupeama päättyy tähän. Neljä albumia, useita miehistönvaihdoksia ja satoja keikkapaikkoja kokeneempana.

Yhden isomman hitin ja parin pienemmän radiokappaleen yhtyettä sekä sponsoroinnin kohteena olevaa hyvinvointiyhtymää yhdistää se, että oma ala on kultakaivos vain harvoille.

Ei olisi oikein yleisöä kohtaan, jos tätä jatkettaisiin jotenkin vasemmalla kädellä. Jussi Mattelmäki

- Tässä hetkessä on helpotusta ja iloakin, koska musiikin tekeminen päivätöiden ohessa on tosi rankkaa. Vuosien karttuessa on pakko laskea minkä verran se ottaa, ja antaako tarpeeksi takaisin, Raaka-Aineen pitkäaikaisin jäsen Mattelmäki toteaa.

- Minusta meidän laatu on koko ajan parantunut, mutta suosio ei ole seurannut.

Puurtaminen palkitsi tekijäänsä vuonna 2009, jolloin kappale Miehen Työ menestyi Radio Rock Starba -kilpailussa, myi yli platinarajan ja johti ensimmäiseen levytyssopimukseen. Raaka-Aineen kitararokkia, heviä ja punkkiakin yhdistelevä tyyli herätti kiinnostusta.

- Siinä kohtaa pitäisi olla jo toinen ja kolmas kova kappale valmiina, jotta homma lähtisi kunnolla lentoon ja noustaisiin Mestiksestä Liigaan, Mattelmäki ruotii jääkiekkotermein.

Helpommin sanottu, sillä luovan työn ikuinen mysteeri on se, että suosiota on vaikeaa suunnitella tai ohjata.

- Vähän tarvitaan tuuriakin, ja osumista oikeaan genreen oikeaan aikaan. Mekin vastusteltiin Miehen Työn tehneelle Aapo Kaskiselle studiossa, että ethän sä voi tuollaisia sanoituksia laulaa. Lopulta siitä biisistä meidät kuitenkin muistetaan hyvässä ja pahassa, Mattelmäki myöntää.

Parhaaksi palkaksi bänditouhuista hän nostaakin fanit, jotka ovat kuulleet hitin takaa myös muun tuotannon ja löytäneet keikoille.

- Osa tulee ilta toisensa jälkeen eturiviin, ilman heitä tätä ei jaksaisi. Faniposteista huomaa, että kappaleet ovat kolahtaneet ihmisiin. Raaka-Aine on soinut häissä ja hautajaisissa ja antanut voimaa elämään, se on aika vaikuttavaa.

- Ei olisi oikein yleisöä kohtaan, jos tätä jatkettaisiin jotenkin vasemmalla kädellä.

Viimeinen keikka on reilu kaksituntinen, ja se sisältää 25 kappaletta kolmessa eri setissä.

- Vierailijoita ja jotain uuttakin lavalla nähdään, Mattelmäki vihjaa.

Lauantain jälkeen joka tapauksessa jatkuvat .oikeat työt., samoin kuin rumpali Tuomas Lampénilla ja solisti Tommi Fäldtillä. Kitaristi Timo Ruokola ja kitaristi-kosketinsoittaja Matti Toivonen satsaavat yhä musiikkiin hittejä metsästäen.

- Meillä on laadukas laitteisto ja kuljetuskalusto, saa nähdä vuokrataanko vai myydäänkö ne, Mattelmäki tuumii.

Maansa myyneitä miehet eivät kuitenkaan ole.

- Odotetaan innolla tätä viimeistä. Vielä ei tiedä mikä on fiilis jälkeenpäin, jääkö kaipaamaan esimerkiksi keikkabussin tuttua ja turvallista fiilistä.

Raaka-Aineen jäähyväiskeikka lauantaina 15.9. kello 21 Finlandia-klubilla (Ankkurikatu 7).

Yhtye

Raaka-Aine

Lahtelaisen Aapo Kaskisen vuonna 1995 perustama yhtye lopettaa uransa syyskuussa 2018.

Nykyiset jäsenet: Tommi Fäldt (laulu), Timo Ruokola (soolokitara), Jussi Mattelmäki (basso), Tuomas Lampén (rummut) ja Matti Toivonen (kitara, koskettimet).

Julkaissut neljä albumia: Kipupisteet (2010), Shokkiterapia (2011), Ennen kuin toivosta luovutaan (2013) ja IV (2016).

Yhdistellyt tyylilajinaan rokkia, heavya ja punkia.

Tunnetaan parhaiten vuonna 2009 julkaistusta kappaleesta Miehen Työ (2009), joka ylitti platinaleyvn rajan. Singlet Kuolematon ja Etten tunnista itseäni ovat nousseet Radio SuomiPopin PopTop10-listalle.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme