Summer Up on Brädille unelmapäivä

Brädi katsoo kohti kesää takataskussaan Lahen Elmun myöntämät Vuoden lahtelaisen artistin ja -musiikkivaikuttajan tittelit. – Kotikylästä tuleva arvostus tuntuu erityisen hyvältä. Plakaatit päätyivät seinälle kunniapaikalle, hän sanoo. Kuva: Summer Up

Hyvään festarikeikkaan Summer Upissa kuuluu hengailua frendien kanssa, hapottomia juomia ja tietenkin aurinkoinen sää, ainakin jos Brädiltä kysytään.

- Mulla ei ole erityisiä rituaaleja ennen keikkaa, pidän valmistelut aika kevyenä. Raiderissa ei lue, että pitäisi löytyä Taiwanissa valmistettu lila kumiankka bäkkäriltä, Brädi nauraa.

- Päivällä on hengailtu porukalla vaikka mun himassa siinä lähistöllä, mutta tällä kertaa tulen edellisen illan keikalta Tuurista varmaan aika myöhään.

Backstagella keikkaan valmistautuessaan jotkut artistit syventyvät tiukastikin omiin ajatuksiin. Brädi kertoo sulkevansa ympärillä olevan hälinän pois varttia tai puolta tuntia ennen h-hetkeä.

Mulla on tapana hypätä vahingossa jonkun biisin yli. Se vedetään sitten myöhemmin keikan aikana.

- Silloin on muiden aika lähteä loossista ja paikalle jäävät vain ne, jotka nousevat lavalle. Tsekataan keikan läpivienti, ja että laulajilla ja DJ:llä on varmasti sama biisilista.

Koripalloa, jääkiekkoa ja jalkapalloa pelannut räppäri myöntää, että lavashown läpivienti on kuin urheilusuoritus.

- Kunnon ruoka on hyvä syödä pari tuntia ennen keikkaa, ja lavalla pullossa on vettä. Räpissä ei ole aikaa röyhtäillä happoja!

Keikan aikana syke nousee ja kalorit palavat.

- Apulannan pojathan sitä joskus sykemittarilla selvittivät. Periaatteena on, että kaikkemme aina lavalla annetaan, sen jälkeen on kyllä poikki. Yökeikkojen jälkeen ei tahdo uni tulla adrenaliinin virratessa.

- - -

Heinäkuussa edessä on... niin, kuinkas mones Summer Up se sinulle nyt onkaan?

- Voi vitsi... en kyllä muista lonkalta!

Muistin lokeroita koluamalla selviää, että se ensimmäinen 23 katsojan festivaali vuonna 2003 meni vielä sivusta seuratessa, mutta seuraavana kesänä oli Brädin aika esiintyä yhdessä Cheekin kanssa.

Lyhyellä matematiikalla nyt tulossa olisi siis 14. kerta.

- Putki on ollut katkeamaton, ja siitä olen toki hurjan kiitollinen. Se on mun kesän keikoista ehdottomasti ykköspaikka. Mä oon Mukkulan mies, ja siinä on nostalgia-arvoa mukana.

Vaihtelua kaavaan tuovat erityisesti backstagelle kutsutut kaverit, jotka pääsevät ensimmäistä kertaa näkemään kulissien taakse.

- Summer Upissa on kiva näyttää sitäkin puolta festareista, ja tarjota elämyksiä.

- - -

Osan tunnearvosta Brädille muodostaa kesän 2010 ensimmäinen oma keikka päälavalla.

- Silloin kyllä jännitti, koska eka levykin oli juuri julkaistu. Summer Upin kundit antoivat heti kunnon spotin ja pääsi lapsuuden kulmilla vetämään.

Vuosien aikana työhön on luonnollisesti muodostunut vankka rutiini, minkä ansiosta isotkin tapahtumat sujuvat läpi ”mailaa puristamatta”, kuten Brädi asian muotoilee.

- Lähinnä silloin enää stressaan, jos on uuden biisin ensiesitys mukana live-setissä. Silloin pitää kerrata vielä sanat varmuuden vuoksi.

Tuoreimmat kappaleet, talvella julkaistut Westside Story ja Saturnus, ovat jo tuttuja. Julkaisutahdiksi on vakiintunut muutama single vuodessa, joten nähtäväksi jää, onko Summer Upin keikalla uutuuksia. Neljäs albumi on joka tapauksessa tekeillä.

- - -

Viidentoista vuoden aikana Summer Up on kasvanut samaa tahtia kotimaisen rap-skenen rinnalla. Lahtelainen tapahtuma on ylpeyden aihe.

- Sitä ennen oli vain Pipefest kaukana Vuokatissa, ensimmäinen meidän musan oma festari. Nyt kilpailu on paljon kovempaa, ja on sellainen ”make it or break it”-hetki kun festarin omistajat ja tapahtuma-alue ovat muuttuneet.

- Miten muutokset otetaan vastaan, ja pystyykö homma vielä kasvamaan?

Yhtenä Summer Upin tähtihetkenä Brädi nostaa Nicki Minajn toissa kesän vierailun, joka sujui suuren maailman tyyliin ja jenkkitähden ollessa suosionsa huipulla.

Jos saisit nyt tuoda kenet tahansa esiintymään Mukkulaan, kuka se olisi?

- Jay Z mun on varmaan sanottava. En ole ikinä nähnyt livenä, ja se mua harmittaa, Brädi pyöräyttää hetken mietittyään.

- Ollut kuitenkin 20 vuotta mukana skenessä, aikamoinen moguli alalla. Inspiroiva ja tyylikäs artisti, joka herättää 47-vuotiaanakin kunnioitusta. Ei mikään has-been todellakaan, sanoo vastikään 38 vuotta täyttänyt Brädi.

Summer Up -festivaali

Järjestetään 14.-15.7. Mukkulan tapahtumapuistossa.

Brädi esiintyy perjantaina 14.7.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme