Bottaksen kausi oli jo melkein mestaristasoa

Grafiikassa on esitetty F1-kaudet, joiden päätteeksi suomalainen kuljettaja on ollut MM-pisteissä kolmen parhaan joukossa. Kuvaajan yläpäässä oleva lukema kertoo, kuinka suurella varmuudella (%) kuljettaja on ajanut kilpailuissa kuuden parhaan joukkoon. Alhaalla sijoitus MM-pisteissä kauden päätteeksi, vuosi ja kuljettaja. Kuva: Juha Peurala / Grafiikka: Aatu Raninen

Kolme osakilpailuvoittoa, 305 MM-pistettä ja loppusijoitus kuljettajien MM-sarjan kolmantena. Sunnuntaina Abu Dhabissa Valtteri Bottaksen juhlavaan voittoon päättynyt Formula 1 -kausi vuosimallia 2017 nousee korkealle suomalaisen formulaperinteen jatkeena.

Tämä oli kymmenes kerta, kun suomalainen kuljettaja sijoittuu MM-sarjan lopputuloksissa kolmen parhaan kuljettajan joukkoon. Aiemmin siinä ovat onnistuneet Keke Rosberg kerran, Mika Häkkinen kolmesti ja Kimi Räikkönen viisi kertaa, viimeksi vuonna 2012.

Bottaksen paikka sarjan parhaassa Mercedes-AMG -tallissa avautui yllättäen Nico Rosbergin ilmoitettua uransa päättymisestä lähes tasan vuosi sitten. Unelmasiirto toi mukanaan antoisan ja osin uskomattomankin vuoden, Bottas tunnelmoi Abu Dhabin kisan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

- Nyt olen täällä, ja olen voittanut kisan Mercedeksen kanssa. Se on aika hullua, mutta elämä on. Olen voinut ottaa jokaisesta kisasta jotain mukaan, erityisesti haastavista kisoista, Bottas kertasi kautta.

Suomalaisten kuljettajien edustus F1-sarjassa on ollut katkeamaton vuodesta 1989 asti.

Vaikka Bottaksella on vielä matkaa edellä mainittujen suomalaisten maailmanmestareiden huippusaavutuksiin, tuli hänestä tällä kaudella kaikkien aikojen neljäs suomalainen osakilpailuvoittaja ajettuaan voittoon Abu Dhabin lisäksi Venäjällä ja Itävallassa.

Vastaavasti nastolalainen on osoittanut F1-maailmalle olevansa erittäin varma kuljettaja. Suomalaisittain poikkeuksellista tässä kaudessa oli se, että Bottas sijoittui kuuden parhaan joukkoon peräti 95 prosentin varmuudella, eli 19 kertaa 20 kisassa. Se kielii paitsi luotettavasta ja nopeasta autosta myös ajotaidoista ja kylmähermoisuudesta.

Suomalaisten kuljettajien edustus F1-sarjassa on ollut nyt katkeamaton vuodesta 1989 asti. Kisojen määrän, pistelaskujärjestelmän ja tallien voimasuhteiden muutosten takia kausia on vaikeaa verrata keskenään, mutta Top6-sijoitus kisassa on melko tasalaatuinen mittari onnistuneesta kisaviikonlopusta ilman suurempia virheitä. Vuosina 1960-2002 pisteitä myös jaettiin kisasta juuri kuudelle parhaalle.

Vertailun vuoksi Bottaksen tallikaveri, maailmanmestaruuden napannut Lewis Hamilton jäi tällä kaudella kahdesti sijoille 7 ja 9, mutta tuli toisaalta joka kerta maaliin. Bottaksen yksi keskeytys Espanjan GP:ssä johtui konerikosta.

MM-sarjan toiseksi tullut Ferrarin Sebastian Vettel keskeytti kahdesti ja otti 17 sijoitusta kuuden joukkoon.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme