Joukkueanalyysi

Vuoden takaiseen nähden Pelicans on muuttunut paljon, sillä pelaajalistasta on poissa peräti 11 pelaajaa, ja 3/4 viime kauden kapteenistosta. Tulleet pelaajahankinnat painottuvat entistäkin enemmän lupaavaan potentiaaliin kuin valmiisiin pelimiehiin.

- - -

Puolustus on lähtökohtaisesti vahvin osa-alue. Nykyjääkiekossa puolustajien rooli kiekonhallinnassa ja avauspelaamisessa, ja toisaalta nopeassa kiekon riistämisessä ja jopa hyökkäysalueen prässäämisessä on korostunut. Siihen Pelicansin kärkikuusikko vastaa nyt hyvin. Liikkeen ja taidon määrää on tietoisesti lisätty, puolustus pystyy käynnistämään hyökkäyksiä aiempaa paremmin, mikä auttaa keventynyttä hyökkäyskalustoa.

Kun tähän lisätään tuttu maalivahtikaksikko Juvonen-Voutilainen, pitäisi yhteisen sävelen löytyä. Maalivahtipelin on kuitenkin myös vielä parannuttava viime kaudesta. Toivoa sopii, että Voutilainen kirittää koko kaksikkoa vahvemmalla panoksellaan, mikäli Janne Juvonen ei vihdoin ja viimein pysty nostamaan omaa tasoaan Liigan kärkivahtien joukkoon ja jopa maajoukkuetasolle.

- - -

Hyökkäyksen tärkeimmät positiot menivät täysin uusiksi, mutta Pelicans saa kasaan kolme melko tasavahvaa vitjaa. Nimellinen kakkosketju Koivisto - Siikonen - Kangasniemi on jäänyt melko vähälle huomiolle, mutta ei olisi suuri ihme, mikäli se kannattelisi jo joukkuetta ykkösketjuna. Varsinkin Siikosen tekeminen näyttää nyt siltä, että kauden aikana voi tapahtua isojakin asioita.

Nuorennusleikkaus on ollut raju, hyökkääjistä vain Antti Tyrväinen on yli 26-vuotias. Puolustuksen tavoin luisteluvoimaan on panostettu fyysisen voiman kustannuksella. Fyysisen pelotteen ylläpidosta on ilmeisen hyödyttömänä hieman peräännytty.

- - -

Pelillisesti heikkouksia viime kaudella olivat erikoistilannepelaaminen ja ainakin pudotuspeleissä myös suorat hyökkäykset molempiin pelisuuntiin. Nyt joukkue satsaa kohentuneen jalkanopeuden turvin huomattavan paljon suoriin hyökkäyksiin ja nopeisiin lähtöihin, ja siitä edelleen erittäin voimakkaaseen karvaamiseen. Kiekon ”hieromisesta” ja palauttamisesta omalla alueella pyritään eroon.

Toimiessaan kova prässi tuottaa tulosta ja pelin hallintaa, mutta harjoitusotteluissa viisikko on ajoittain revennyt pahasti ja hyvillä kiekonsiirroilla vastustaja on päässyt vaarallisiin hyökkäyksiin.

Erikoistilanteet ovat yhä suuri kysymysmerkki. Pystyykö valmennusjohto loihtimaan niihin jotakin jota ei viime kaudella vielä kyetty?

On vaikea povata tälle joukkueelle viime kautta korkeampaa menestystä. Ryhmän parhaat päivät tuntuisivat olevan vasta vuoden tai kahden päässä.

Arvio

Sijoitus runkosarjassa 7.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme