Pyry Kärkkäinen vaatii FC Lahden puolustukselta lisää nollapelejä

Pyry Kärkkäisen (kesk.) kaltaiset työmyyrät jäävät usein hieman muiden pelaajien varjoon, ellei sitten kyseessä ole otteluennätyksiä takova kapteeni Mikko Hauhia. – Kyllähän siitä Mikon saamasta huomiosta jo vähän joukkueessa vitsaillaan, mutta on hän sen arvostuksen kyllä täysin ansainnut. Mikko on oma lukunsa, ei me muut olla yhtä kovia jätkiä, itsekin FC Lahden ”teräsmiehiin” lukeutuva Kärkkäinen sanoo.

Lupauksia herättävä ja yllättävänkin hyvä. Sellaisena voisi pitää FC Lahden alkurupeamaa Veikkausliigassa.

Kuudesta ottelusta joukkue on raapinut yhdeksän sarjapistettä, joiden myötä eroa sarjan kakkospaikkaan on vain kaksi pistettä.

- Ihan tota ookoo... ainakin tulosten valossa, FC Lahden luottomies Pyry Kärkkäinen pyörittelee.

Sarjataulukon numeroiden sijaan päällimmäisenä pelaajan mielessä on kuitenkin se viimeisin ottelu Rovaniemellä, josta tuli ensimmäinen tappio.

Nollapeliä ei tuuletella ihan yhtä railakkaasti kuin tehtyä maalia. Silloin on vain tehty se mitä pitikin.

- Se oli semmoinen peli, että se olisi pitänyt hoitaa selkeästi, Kärkkäinen lataa.

- Lähinnä sitä aina käsittelee sen edellisen ottelun ja alkaa sitten vain valmistautua seuraavaan. Voittojenkaan jälkeen ei pidä luulla, että tässä sarjassa tulisi yhtään helppoa peliä, Kärkkäinen kuvaa pelaajan arkea harjoitusviikon keskellä.

- - -

Joka tapauksessa joukkue on välttänyt alun tahmeuden, joka alkoi muodostumaan jo tavaksi viime vuosina. Seitsemättä kauttaan Lahdessa pelaava Kärkkäinenkin on nähnyt ne keväät, mutta muistissa ovat myös ne ripeät alkukiihdytykset.

Hänen palkintokaapistaan löytyvät molemmat pronssimitalit kausilta 2008 ja 2014.

- Kauden aloitus on sinänsä tärkeä, että kun sitä peilaa noihin huippukausiin, niin molemmissa aloitettiin vahvasti.

- Se vaikuttaa sekä sarjataulukkoon että henkiseen puoleen. Itseluottamusta siitä tulee, Kärkkäinen muistuttaa.

Kokonaisuutena Veikkausliiga on alkanut erittäin tasaisena.

- Niinhän se tekee oikeastaan aina, joukkueet ovat tosi lähekkäin. Vasta kauden puolivälissä sarjataulukosta voi alkaa vetää jotain johtopäätöksiä, Kärkkäinen toteaa.

- - -

Se taas on säilynyt, että FC Lahden ottelut ovat vähämaalisia ns. maalin pelejä.

Tehtyjä maaleja on yksi per peli ja päästettyjä vain viisi, mikä on HJK:n ohella liigan laadukkainta työtä. Vieläkin pienemmäksi määrää saisi Kärkkäisen mielestä leikata.

- Ei siitä (puolustuksen pitävyydestä) kovin positiivinen mieli vielä ole. Vähän liian helppoja maaleja on päästetty, vaikka niitä ei ole montaa, eikä ole tullut mitään romahdusta.

Kukin vastustaja on tehnyt korkeintaan yhden maalin lahtelaisten verkkoon.

- Aina pitäisi lähteä siitä, että se nolla pidetään omissa, ja nollapelejä on vasta yksi, joten siinä on parannettavaa, Kärkkäinen paaluttaa.

Siinä missä mustapaitojen maalitykki Stenio on päässyt iloitsemaan jo kolmesta maalista, on puolustajan mielessä vain vastustajan osumien estäminen.

- Sitä nollapeliä ei tuuletella ihan yhtä railakkaasti, silloin on vain tehty se mitä pitikin, Kärkkäinen naurahtaa.

- Tietysti yli kaiken muun menee sitten ne voitoista saatavat sarjapisteet, oli maalilukema mitä tahansa.

- - -

Perjantaina kasvattajaseuransa KuPS:n kohtaava Kärkkäinen on jo useammankin valmentajan alaisuudessa vakiinnuttanut paikkansa avauskokoonpanossa ja täysien 90-minuuttisten urakoijana, mutta pysyvää on myös muutos.

Asemapaikka vaihtelee tiuhaan topparin ja keskikentän välillä, ja varsinkin fanien mielipiteissä hänet nähtäisiin mieluiten keskikentän pohjalla ”pihkatappina”.

- Kummastakin tykkään. Vähän erilaisia paikkoja ne tietysti ovat, keskikentällä tulee enemmän juoksemista ja pidempiä matkoja, mutta kummassakin pystyy hyvin ohjaamaan muita siinä keskiakselilla.

KuPS-ottelut ovat Kärkkäiselle yhä vieläkin erikoistapauksia.

- Kivoja pelejä, niihin menee aina hyvällä latauksella ja haluaa erityisen paljon voittaa, aika monta tuttuakin siellä on kentällä. Eipä niille ole juuri hävittykään tässä.

- Jani Honkavaaran (KuPS:n päävalmentaja) jengi on periksiantamaton ja hyvin latautunut. Pelaajamateriaali on hyvä, on paljon kokemusta ja hyvä ulkomaalaiset, ja sitten niitä savolaisia nuoria kundeja, Kärkkäinen ennakoi.

FC Lahti-KuPS

Perjantaina 19.5. kello 18.30 Lahden stadionilla.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme