FC Lahdessa kaksijakoiset tunnelmat Kisapuisto-päätöksestä - toteuttajaksi aiotun Spatiumin hallituksen jäsen tyrmää suunnitelman

Kisapuiston stadionhankkeessa FC Lahden puuhamiehenä toiminut seuran hallituksen jäsen Jussi Lumio suhtautuu maanantaiseen kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaoston päätökseen kaksijakoisin tunnelmin. Päätöksen mukaan hanke vaatisi toteutuakseen vähintään 40 prosentin rahoituksen kaupungin ulkopuolisilta rahoittajakumppaneilta.

– Positiivinen asia on, että vihdoinkin tästä on jonkinlainen päätös.

Lumio sanoo kuitenkin ihmettelevänsä, mistä 40 prosentin rahoitusvaatimus tuli.

– Kohtuullisen kunnianhimoinen tavoite. Onko alueen suurin laji ainoa, jolta vaaditaan tällaista? Toivottavasti tämä ei kaada hanketta.

Lumio ei kuitenkaan ole heittämässä kirvestä kaivoon.

– Teemme kaikkemme seurana ja yrityskontaktiemme kautta, että summa saadaan kasaan.

Pääkatsomorakennus voisi rahoituksen järjestyttyä valmistua aikaisintaan keväällä 2020.  Kaupungin hankesuunnitelmassa stadionin rakennuskustannukset ovat 7,1 miljoonaa euroa. FC Lahti jätti kesällä kaupungille stadioniin liittyviä toivomuksia. Seura toivoi stadionille mm. päätukatsomot, lisää palvelupisteitää ja pääkatsomon kolmanteen kerrokseen tulevan monitoimitilan. Toiveiden toteutuessa seura tarjoutui osallistumaan hankkeeseen puolella miljoonalla eurolla, sisältäen UEFA:lta tulevan ns. HatTrick-rahan.

Jaoston myös linjasi, että stadionin osittainen rahoitusvastuu ja hankkeen vetovastuu ohjataan kaupungin omistaman Spatium Toimitilat Oy:n koordinoitavaksi. Spatium vastaisi hankkeen toteuttamisesta ja valmistumisen jälkeisestä kiinteistönpidosta. Kumppaneiden löytämisessä hyödynnetään Ladecin osaamista.

Spatiumin hallituksessa istuva perussuomalaisten valtuutettu Lasse Koskinen ilmoittaa suhtautuvansa kriittisesti suunnitelmaan. Hän sanoo pelkäävänsä, että suurin osa hankkeesta  kaatuu velkana Spatiumin heikosti omavaraiseen taseeseen, otettiin lainoitus sitten kaupungin konsernipankista tai vapailta markkinoilta. Koskisen mukaan tällöin Spatium joutuu huutamaan Lahden kaupunkia apuun ja rahaa kierrätetään kaupungilta yhtiön pääomittamiseen, eli tukemiseen.

"Spatium on riskikartoituksensa tehnyt, eikä kartoitus puolla Kisapuisto-hankkeen rahoituksen ottamista yhtiön harteille. Pahimmillaan Spatiumia uhkaa taannoinen urheilutalosäätiön tilanne, jossa vanhaa, nyt jo purettua urheilutaloa kantanut säätiö oli velkainen ja varaton. Apua anottiin kaupungilta vuosittain ja sitä tuli tipoittain. Samaan aikaan säätiön hallitusta syytettiin saamattomuudesta ja päättämättömyydestä, vaikka vika oli kaupungin päätöksissä ja rahoituksessa", Koskinen kirjoittaa keskiviikona julkistamassaan kannanotossa.

Spatiumin hallitus ottaa kantaa Kisapuisto-suunnitelmaan tämän viikon torstaina järjestettävässä kokouksessaan.

 

 

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme