Taidefestivaaleilla puhuttiin maailmantilasta

Viime viikolla ensimmäistä kertaa järjestetty Pause-festivaali keräsi yhteen lähes 40 nuorta ja nuorta aikuista. Kolmipäiväisen festivaalin tarkoituksena oli saada osallistujat pysähtymään ja tutkimaan maailman menoa eri taidemuotojen keinoin.

Tapahtuma järjestettiin Lahden nuorisopalvelujen Uuden Pajan, koulutuskeskus Salpauksen, Theatrum Olgan ja Chesterin yliopiston voimin. Festivaalin mahdollisti Mun juttu, meidän tulevaisuus -hanke.

Festivaalia Englannista ohjaamaan tullut draamakasvatuksen professori Allan Owens on vaikuttunut festivaalista ja varsinkin sen järjestäjätahoista.

- Tässä festivaalissa yhdistyy taiteen kautta tasa-arvon tutkimus, nuorisopalvelut ja vapaaehtoistyö. En tiedä muuta maata, jossa valtio rahoittaisi taiteen tutkimusta. Tämä on todella ihmeellistä, hän ihailee.

Owens ohjaa festivaalia muun muassa prosessidraaman keinoin. Prosessidraamassa metaforisen kertomuksen, tarinan tai näytelmän avulla käsitellään itselle ajankohtaisia asioita.

- Kerroin japanilaisen tarinan kylää tuhoavasta peikosta ja nuorukaisesta, joka lähtee vastustamaan sitä. Se on tarina, joka kertoo yhdestä asiasta mutta tarkoittaa myös toista, Owens kertoo.

- Olemme ryhmien kanssa pohtineet, mitä asiaa peikko edustaa kenellekin. Se voi olla henkilö, yhteisö tai vaikka yhteiskunnallinen rakenne.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkija Anne Pässilä toivoo, että festivaalin avulla nuoret pyrkisivät itseohjautuvuuteen.

- Käsittelemme täällä paljon tarinoita. Tarinat johtavat usein lopputulemiin, mutta täällä emme heti määrittele tarinoiden lopputuloksia. Luomme tilan, jossa nuoret voivat itse vaikuttaa tarinan loppuun, hän selittää.

Festivaali on saanut hyvän vastaanoton. Lahden nuorisopalveluiden Uusi Paja -hanketta perustamassa ollut Laura Mellanen on ollut tyytyväinen tapahtuman tunnelmaan.

- Täällä moni onnekas ja kiva asia yhdistyi. Toivomuksena on, että tästä festariporukasta syntyy ajattelevien yhteisö, joka voisi kokoontua yhteen tämän jälkeenkin, hän pohtii.

Nuorisopalveluiden Uusi Paja on nuorten työllisyys- ja erityispalveluiden uusin työpaja. Sen tarkoituksena on Mellasen mukaan kulttuurinen nuorisotyö. Nuoret tekevät ohjaajien avustuksella projekteja, jotka jotenkin liittyvät yhteiskuntaan.

- Projektien perustana on ajatus: tee mitä itse haluaisit tehdä, mutta mikä kiinnostaisi myös muita, Mellanen selventää.

Festivaalin osallistujat käsittelivät maailman menoa ja omia sielunmaisemiaan draaman ja muiden taidemuotojen avulla. Nuoret jakautuivat ryhmiin ja kokeilivat muun muassa ruohonjuurisarjakuvan ja äänimaiseman tekemistä sekä tanssia.

Festivaalin nuorin osallistuja, 15-vuotias Jayla Tammiharju pääsi esittelemään tanssitaitojaan sooloesityksen kautta.

- Työstän soolotanssia siitä, miten negatiiviset ajatukset saadaan hyviksi, hän kertoo.

Tammiharju on nauttinut festivaalista ja ihmisten kanssa olemisesta.

- Kaikki täällä käyvät omanlaisia etappejaan läpi. Se on meillä yhteistä, vaikka ollaankin eri ikäisiä. On kiva nähdä, millaisia elämänvaiheita kaikki käyvät läpi, hän tuumii.

Sosiaalinen ja ihmisten seurasta nauttiva Tammiharju rohkaisee ihmisiä menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Taiteellinen festivaali on yksi keino uudistaa omia näkemyksiään.

- Suosittelen tällaista festaria sellaisille, jotka eivät muuten kuvittelisi haluavansa tänne, hän naurahtaa.

Onko jatkoa festivaalille luvassa?

- Kyllä ajattelisin, että tällainen juttu voidaan järjestää uudestaankin, innostuu Laura Mellanen.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme