Ihanat maatiaissiat juhlistavat 100-vuotista Suomea

Yli-Marolan kotieläinpihaan saapuneet uhanalaiset Linderödin maatiaissiat ovat kotiutuneet hyvin. Rudolf, Estelle ja Leonore tonkivat aitauksensa nurmikon tunnistamattomaksi muutamassa päivässä. Maatiaissiat ovat Suomessa ainutlaatuisia.

- Nämä ovat Suomessa ainoat Linderödin porsaat. Niitä on kokonaisuudessaan noin 500, ja lähes kaikki niistä ovat Ruotsissa. Näitä sikoja on melkein yhtä vähän kuin saimaannorppia, selittää Lahden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kerkkä.

Eläinpihalla odotetaan jo sikojen perheenlisäystä. Rudolf on saanut kuninkaallisia nimiä kantavista neitopossuista itselleen haaremin. Eläinvauvojen syntymä on pihalla aina hieno asia, mutta kun kyseessä on uhanalainen eläin, odotus on vielä suurempaa.

Siat ovat aktiivisia, eläväisiä ja sosiaalisia. Ne kyllästyvät helposti, joten niiden aitauksessa pitää olla jatkuvasti jotain virikkeitä. Sika on myös stereotypiaansa älykkäämpi eläin: joidenkin tutkimusten mukaan sian älykkyys voisi vastata koiran tai jopa viisivuotiaan ihmisen tasoa.

- Possumme saavat hellyyskohtauksia. Hoitajat jäävät joskus jumiin niiden alle, Kerkkä naurahtaa.

---

Maatiaissiat ovat mukana juhlistamassa satavuotiasta Suomea. Kotieläinpihalla panostetaan maatiaisrotuihin ja alkuperäislajeihin. Pihan Talliteatterissa on koko kesän esillä alkuperäisroduista kertova näyttely. Lisäksi teatterissa nähdään ensimmäistä kertaa musiikkiesitys.

- Talliteatterissa esitetään Erja ja Seppo -musikaalikomedia, valottaa Kerkkä.

Teatteriesitysten lisäksi piha tarjoaa muutakin toimintaa läpi kesän. Maanantaisin pidetään iltanavettakerhoa, keskiviikkona pidetään jo täyteen buukattua maatilaleiriä ja lauantaisin järjestetään puuhapäiviä lapsille. Erikoisempiin tapahtumiin kuuluvat muun muassa pihalla syntyneen Helmi-aasin kaksivuotissyntymäpäiväjuhlat sekä alpakkavaellus.

- Toivomme Helmille lahjoja! Alpakoita tulee meidän kahden alpakkamme seuraksi lisää muualta vaellusta varten. Alpakka on sellainen eläin, että se vähän väkisinkin rentouttaa ihmisen, Kerkkä tunnelmoi.

---

Kotieläinpiha oli ensimmäistä kertaa auki viime juhannusaattona. Kerkkä epäili ensin, ettei Lahdesta löytyisi kaupunkiin jääviä. Hän sai kuitenkin yllättyä positiivisesti.

- Juhannuksena meillä oli kävijöitä pilvin pimein! Emme osanneet ollenkaan varautua sellaiseen. Illalla myös Herrasmannin ranta, jossa järjestimme toimintaa, oli aivan täynnä. Ihmiset olivat kauhean kiitollisia siitä, että piha oli auki. Yritämme ehdottomasti pitää sen avoinna toistekin, Kerkkä iloitsee.

Huono sää verottaa jonkin verran kävijäkuntaa, mutta aurinkoisena päivänä ihmiset jonottavat portilla jo ennen aukeamisaikaa. Viimeistä päiväänsä perhepäivähoidossa viettävä Ellen Pirhonen on tullut katsomaan eläimiä ryhmänsä kanssa. Hän pitää kotieläinpihasta ja on kiinnostunut eläimistä, varsinkin hevosista. Kysyttäessä, minkä eläimen hän haluaisi ottaa mukaansa kotiin, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä:

- Kilpikonna!

Kotiin eläimiä ei voi viedä, mutta niitä pääsee katselemaan siihen asti, kunnes piha menee kiinni 18.8.

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme