Väriloistoa mäntyjen keskellä - sunnuntaina kurkistetaan kauniisiin puutarhoihin

Sunnuntaina järjestetään kuudetta kertaa Avoimet puutarhat -ilmaistapahtuma. Vuodesta 2012 lähtien tapahtuma on avannut sekä yritysten että yksityishenkilöiden pihoja yleisölle. Tänä vuonna pihaporttinsa ihmisille avaa yli 500 puutarhaa, joista kahdeksan sijaitsee Lahdessa.

Yksi pihoista kuuluu toista kertaa tapahtumaan osallistuville Anneli ja Ismo Alangolle. Alangot ovat asuneet Sydänkankaan talossaan vuodesta 1984 lähtien. Kolmen vuosikymmenen aikana kallioisesta pihasta on kuoriutunut kaunis ja värikäs ajanviettopaikka.

- Innostuin puutarhanhoidosta pikku hiljaa vuosien varrella. Kun muutimme tänne, pihalla oli aika paljon puustoa. Puut piti itse kaataa, olemme kaataneet täältä kymmenkunta puuta, muistelee Anneli Alanko.

Pariskunta on jakanut pihatyöt niin, että Anneli hoitaa pihan kasveja ja Ismo leikkaa nurmikon ja vastaa pihan rakenteista. Kalliopohjainen, mäntymetsikön ympäröimä rinne ei ole kaikista helpoin käsiteltävä.

- Paljon olemme joutuneet hakemaan muualta maata. Omenapuiden paikatkin on valittu sinne, missä rautakanki uppoaa syvemmälle, Anneli naurahtaa.

- Kalliota on räjäytelty moneen kertaan, lisää Ismo.

Piha sijaitsee Lahden neljänneksi korkeimmalla paikalla. Yrityksen ja erehdyksen kautta pihaan on valikoitunut paljon erilaisia kasveja. Istutuksia on sekä maassa että erilaisissa ruukuissa. Koristekasvien lisäksi Alangot kasvattavat tomaatteja, perunaa, mansikoita, yrttejä ja salaatteja.

Eläköitymisen myötä lisääntynyt vapaa-aika antoi Annelille tarvittavan potkun osallistua Avoimiin puutarhoihin.

- Olen ollut tästä monta vuotta kiinnostunut. Olen käynyt katsomassa pihoja, eniten kiinnosti yksityiset pihat. On kiintoisaa nähdä, miten muut ovat ratkaisseet omia pihaongelmiaan. Nyt kun olen eläkkeellä, on aikaa esitellä omaakin pihaa, hän iloitsee.

Alankojen puutarhaa pääsee ihastelemaan sunnuntaina puolesta päivästä kello kuuteen asti.

Avoimet puutarhat -päivä

Osallistuvien puutarhojen sijainnit ja aukioloajat löytyvät Avoimien puutarhojen nettisivulta www.avoimetpuutarhat.fi

Reetta Multanen
reetta.multanen@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme