Hennalan sotilaskoti ravintolaksi - vastaanottokeskuksessa kokataan nyt itse

Piha siistiksi. Hennalan maisemissa jo varuskunnan aikana työskennellyt Jukka Klinga muuttaa omistamansa Hennalan vanhan sotilaskodin ravintolakäyttöön.

Hennalan entinen sotilaskoti on muuttunut lounas- ja tilausravintolaksi. Rakennuksen omistava Ruokamiehet Oy päätyi tällaiseen ratkaisuun, kun viereisen Hennalan vastaanottokeskuksen ruokailutoiminta rakennuksessa loppui. Ravintolaa on tarkoitus pyörittää arkisin avoinna kello 7-15 ja viikonloppuisin tilauskäytössä.

Ravintolan avauduttua alueella ainakin riittää ravintola-alan tarjontaa. Uuden ravintolan lähikilpailijoita ovat mm. viereinen upseerikerho ja lounasasiakkaiden osalta myös Hennalankadun toisella puolella sijaitseva ravintola Mänty. Ruokamiesten yrittäjä Jukka Klinga on kuitenkin vakuuttunut oman paikkansa mahdollisuuksista.

- Tämä on perinteinen arvorakennus, jossa on iso tila. Ei tällaisia monta Lahdessa ole.

Ison ruokailutilan ja siihen liittyvän ylätasanteen lisäksi rakennuksessa on kaksi kabinettia.

Klingan yritys osti sotilaskodin aikoinaan Senaatti-kiinteistöiltä 370 000 eurolla. Viimeiset puolitoista vuotta yritys pyöritti tiloissa vastaanottokeskuksen ruokalatoimintaa. Klingan puheista on pääteltävissä, että yritys olisi ollut halukas neuvottelemaan ruokailutoiminnan jatkosta, mutta vastaanottokeskuksessa oli päädytty toisenlaiseen ratkaisuun.

Hennalan vastaanottokeskuksen tiloihin on tehty ruuanlaittopisteitä, joissa keskuksen asukkaat valmistavat nykyään ateriansa itse. Järjestely on ollut käytössä huhtikuun alusta lähtien.

- Tähän pyrittiin jo vuoden alussa ja nyt tämä saatiin onnistumaan mm. viranomaislupien puolesta, kertoo Hennalan vastaanottokeskuksen johtaja Mari Eklund-Kiiski.

Hänen mukaansa muutos oli paikallaan sekä asukkaiden hyvinvoinnin että talouden kannalta.

- Tässä saadaan säästöjä hyvin nopeassa ajassa, Eklund-Kiiski sanoo.

Kun keskuksen asukkaat valmistavat nyt ruokansa itse, he saavat vastaanottorahaa 312,23 euroa kuukaudessa. Aiemmin heille maksettiin käyttörahaa 91,52 euroa kuukaudessa, kun ruokailu oli järjestetty keskuksen puolesta. Ruokailun järjestäminen maksoi asukasta kohden vajaat 15 euroa päivässä eli yli 400 euroa kuukaudessa.

Näiden lukujen perusteella olisi karkeasti arvioitavissa, että vastaanottokeskuksen säästö olisi noin 200 euroa henkeä kohden kuukaudessa. Eli 300 asukkaan keskuksessa yhteensä noin 60 000 euroa. Toisaalta arviossa pitää ottaa huomioon mm. seitsemän ruuanlaittopisteen perustamiseen menneet kulut. Eklund-Kiiski ei osaa sanoa niiden suuruutta suoralta kädeltä.

- Ne onnistuttiin toteuttamaan joka tapauksessa hyvin halvalla mm. lahjoitustavaroiden ja henkilökunnan moniammatillisen osaamisen avulla. Kulut pidettiin maltillisina ja onnistuimme saamaan erinomaista tavaraa lahjoituksina.

Hennalan vastaanottokeskuksella on vuokrasopimusta jäljellä vuoden loppuun asti. Eklund-Kiiskin mukaan heillä ei ole tietoa mahdollisesta jatkosta.

- Siitä on nyt lähdetty, että vuodenvaihteeseen asti ollaan täällä.

Fakta

Hennalan sotilaskoti

Lähdetty alunperin rakentamaan Hennalan venäläisen varuskunnan sotilaskirkoksi.

Kirkko oli määrä ottaa käyttöön jouluna 1914, mutta sekavissa oloissa työt keskeytyivät. Venäläiset joukot poistuivat Hennalasta vuonna 1917 ja kasarmialue otettiin vastaan sotasaaliina vuonna 1918.

Keskeneräinen kirkko toimi sen jälkeen vuosia heinävarastona, kunnes sitä alettiin vuonna 1923 muuttaa sotilaskodiksi Carolus Lindbergin suunnitelman mukaan. Tuolloin poistui viimeinenkin ortodoksisuuden leima rakennuksesta, kun tornit purettiin.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Jaa artikkeli

Suosittelemme